Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Граждани внасят 30 хил. подписа в НС за необлагаем минимум и диференциран ДДС*

Организаторите настояват за ДДС от 9% за стоки от първа необходимост

Граждани внасят 30 хил. подписа в НС за необлагаем минимум и диференциран ДДС*

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

За въвеждане на необлагаем минимум, равен поне на минималната работна заплата, и диференцирано ДДС от 9% за стоки и услуги от първа необходимост настояват от Гражданска инициатива "Да спрем машината на неравенството! За справедливи данъци!". Организацията е събрала над 30 хил. подписа в подкрепа на исканията, които днес внася в парламента. Това каза на брифинг в Народното събрание Мирена Филипова, координатор на гражданската инициатива, предаде БТА.

"Ние на практика искаме едно европеизиране на данъчната система", коментира тя. Филипова показа карта на страните в ЕС, в които има необлагаем минимум, и отбеляза, че единствената страна, в която няма, е България.

„Тя е черна дупка на картата на Европа поради липсата на необлагаем минимум, който бива премахнат след въвеждане на плоския данък“, коментира координаторът на гражданската инициатива. 

„Нашите предложения не са свързани с отмяна на плоския данък“, подчерта тя и отбеляза, че в ЕС има страни, които имат плосък данък и необлагаем минимум, като например Румъния.

Още по темата

От гражданската инициатива настояват още за редуцирана ставка на ДДС от 9% за вода, лекарства, насъщни и детски храни, книги, учебници.

Две са държавите в ЕС, в които няма намалени ставки за стоки от първа необходимост - България и Дания, посочи Мирена Филипова. Тя отбеляза обаче, че в Дания има редица други социални облекчения.

Ивайло Атанасов от инициативата обясни, че, ако се въведе необлагаем минимум, хората с минимална или средна работна заплата ще намалят данъците си с 43 лева от следващата година. Ако получавате под хиляда лева, това са парите, които ви стигат да изкарате последната седмица преди заплата, даде пример той.

Днес представителите на инициативата са имали среща с парламентарната комисия по жалбите и петициите на гражданите. Ще има заседание на комисията за обсъждане на техните искания, каза социалистът Антон Кутев, председател на комисията по жалбите.

От гражданската инициатива обясниха, че Народното събрание има тримесечен срок да отговори след внасянето на подписката. Другата седмица предстои среща с депутатите от комисията по труда и социалната политика и от ГЕРБ.

Междувременно от партия АБВ уточниха, че подписката е тяхна и на партньорите им от гражданската инициатива, като е подкрепена и от други организации. В съобщението на партията, която не е представена в парламента, се казва, че „подписката, която се внася между двете четения на бюджета за догодина, вече срещна подкрепа от страна на народни представители от опозицията“.

*Новината е допълнена в 15.22 часа. 
 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
9
 
3
преди 2 години
Браво.
Отдавна трябваше да има подобни граждански инициативи във всички сфери и хората да вземат властта в държавата от мафията и некадърните политици и обществени служители, които тя си назначава.
1
 
10
 
2
преди 2 години
Няма профилна снимка
Това не, че не е хубаво, но няма да стане ... защото Борисов иска да харчи.
Държавата в лицето на борисов и ГЕРБ събира данъци, такси и осигуровки, за да даде после парите на определените хора, като Шиши и други подобни, известни като суджуци.
В България се краде от бюджета не по-малко от 10 млрд. лева годишно !!!
Защо си мислите, че е таз борба, кой да е на власт, ако нямаше келепир .
4
 
10
 
1
ert
преди 2 години
Няма профилна снимка
Най-после една добра инициатива, но нашите управници са говеда и няма даже да отговорят, камо ли да обсъдят въпроса. Защото приемането на нормалните европейски практики у нас не върви, няма да има пари за строежа на сарая на минфина ни в полите на Витоша ...

Още от Бюджет и финанси
Пенсионните фондове възстановиха доходността през второто тримесечие