Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Кирил Ананиев: Нормално е в момента да разхлабим фискалната политика

Финансовият министър не е бил съгласен да се отпускат надбавки за всяко дете и да отпадне подоходният критерий

Кирил Ананиев: Нормално е в момента да разхлабим фискалната политика

Снимка: БГНЕС

В период, в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи, е нормално да бъде направено разхлабване на фискалната политика. Това заяви в ефира на Нова телевизия финансовият министър Кирил Ананиев по повод обвиненията, че Бюджет 2021 е предизборен и разточителен.

„В проектобюджета за 2021 г. преследвахме три неща. Първото е да осигурим средства за борба с пандемията – предвидени са над 3 млрд. лева. На второ място, ако бюджетът е предизборен, нямаше да продължим политиките, заложени в управленската програма. На трето място – така правим балансите, че след преминаване на пандемията да се върнем на целевите бюджетни нива за дефицит и дълг. Несериозно е да се говори, че бюджетът е предизборен и че се раздават пари на калпак", категоричен беше Ананиев.

Той сподели още, че не е бил съгласен да се отпускат надбавки за всяко дете и да отпадне подоходният критерий. ”Тези 390 млн. лева могат да отидат за други цели, но такова беше решението на правителството”, каза още финансовият министър.

По думите му приоритет на правителството за следващата година е и здравеопазването. „За първи път този сектор ще има над 6,5 млрд. ресурс. Увеличението спрямо тази година е с около 780 млн. лв.“, посочи още Ананиев.

По повод негативните коментари за бюджета, той заяви, че критикуващите не са имали време да прочетат направените актуализации. Той е категоричен, че бюджетът е направен в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулират всичките си налични средства в борбата с пандемията. 

Още по темата

Относно недостига на кадри у нас в сферата на здравеопазването той заяви, че още в началото на мандата си като здравен министър е разговарял с министъра на образованието за това да се увеличи приемът на студенти по медицина с 1000 души годишно, като според него тази мярка ще даде отражение през следващите години. По думите му министерството е провело разговори с Българския лекарски съюз, като са фиксирали заплатите на 900-950 лв. за медицински сестри и 1150 лв. за лекари.

„Заплатите са сравнително ниски в България, и много по-ниски в сравнение със Западна Европа. Такава е политиката при нас, че механизмът на финансиране не позволява това да стане с централно решение на правителството, това може да стане само с решение на болниците“, обясни още министърът.

„Още при обявяването на извънредното положение издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, за да се подготвим за есенно-зимния сезон, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности", отчете още Ананиев.

"Имаме инфекциозни отделения, които са специализирани в тази област. След като регионалните здравни инспекции направят анализ и видят, че се запълват местата в тези отделения, има областни щабове, които разглеждат ситуацията и вземат решение в кои от болниците да се отворят други отделения. Всеки директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията, би била осъдителна", добави той.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
Инвестиции в размер на 5,32 млн. лева получиха 13 стартъпа