IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: За България ще е дарение Михов да поеме БНБ

Всеки от коалиционните партньори ще направи свое предложение на коалиционен съвет, ще се представят концепциите за работа и след това ще се вземе решение

19:22 | 14.02.22 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Илиян Михов. Снимка: Insead</p>

Илиян Михов. Снимка: Insead

Българският премиер Кирил Петков потвърди в интервю за bTV в понеделник, че икономистът Илиян Михов действително е сред обсъжданите номинации за управител на Българската народна банка (БНБ).

„Има малко университети в света ,които са на такова високо ниво като INSEAD. Ако сте професор в този университет, сте на много високо ниво, но ако сте декан, то сте счупили всички стъклени тавани на тази институция... Ако човек като Илиян Михов е на тази позиция, всички българи трябва да се гордеем, но не знам дали е възможно“.

При всички положения обаче Михов няма да е единствен кандидат за поста, тъй като има договорка всяка от четирите формации в управляващата коалиция да предложи своя номинация или няколко, да ги предложи на коалиционен съвет и да се състои конкурс, за да може „най-добрият да заеме позицията“. „Той има толкова опции и възможности, че това ще е дарение от неговото време, ако се съгласи да заеме тази позиция", каза Петков.

Още в петък бюджетната комисия в Народното събрание стартира процедурата за избор на ново ръководство на централната банка, като прие процедурни правила.

А през уикенда депутатът от ДПС Йордан Цонев обяви, че Михов е едно от обсъжданите имена за управител.

Известният български финансист Илиян Михов е ректор на елитния университет INSEAD. 

Сред възможните други кандидати за управител на БНБ е Любомир Каримански от ИТН. Засега той не е потвърдил, че има интерес към поста, но не е и отрекъл. Според правилата парламентарните групи могат да внасят предложения за кандидатури за управител на централната банка в 20-дневен срок от приемането на процедурните правила в пленарна зала.

Петков заяви, че правителството следи много внимателно ситуацията в Украйна.

„Това, което се вижда, е, че всичките потенциали за нападение са там. Интересното е, че вече Русия, ако реши, има цялата формирана бойна група, която може да влезе в Украйна. Оттук нататък е въпрос на политическо решение на Владимир Путин. Аз се надявам, че няма да има война и това са блъфиращи ходове. Ако се направи тази стъпка, не е ясно реалният краен резултат къде ще отиде", каза той.

Според премиера спирането на газа от Русия би било голям удар за България, но има варианти за запазването на енергийната ни система. „Вече водя разговори с ЕК - ако се стигне до такъв най-фатален вариант, да можем да спрем частично износа на ток, така че българските домакинства да имат достатъчно енергия", обясни той и добави, че възможността за доставка на втечнен газ през "Неа Месембрия" също е тема на обсъжданията на вицепремиера и финансов министър Асен Василев в САЩ. Както стана ясно по-рано днес, Василев е на неколкодневно посещение в САЩ заедно с енергийния министър.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 4
Asdf1234
преди 2 години
Оставете човека. Трябва да се е намразил за да си остави работата и да дойде да дойде тук, защото простият Киро го е повикал. Човекът е много умен. Дарко, скоро, ще му духнат под опашката и човекът, ще носи лош полъх и негативна енергия, ще бъде омърсен.. Не бих се включил в такава авантюра с такива хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Кирил Петков: За България ще е дарение Михов да поеме БНБ >> А просто Киро беше дарение от Канада. При това с нагло нарушение на законите. Аман от дарения!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още