IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Михов стана ректор на INSEAD

Той ще бъде първият ректор, управляващ школата от кампуса в Сингапур

16:20 | 02.10.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Илиян Михов стана ректор на INSEAD

Базираният във Франция Европейски съюз за бизнес администрация (INSEAD - Institut Européen d'Administration des Affaires) е назначил българския икономист проф. Илиян Михов за свой ректор, съобщи британският вестник Financial Times.

Проф. Михов бе един от двамата временни ректори заедно с Питър Земски, които управляваха школата, откакто Дипак Джейн се оттегли от поста през февруари тази година.

Решението е особено значимо, тъй като новият ректор ще бъде първият, който ще ръководи INSEAD от Сингапур и азиатския ѝ кампус, докато всички досегашни действаха във Фонтебло – френски град, разположен близо до столицата Париж, изтъкват от британското издание. Макар че кампусът в Сингапур е значително по-малък от този във Фонтенбло, плановете за разширяване на дейността в Азия означават, че до края на десетилетието размерът им ще бъда почти еднакъв.

Всички програми за магистри по бизнес администрация, мениджърските специализации по бизнес администрация, програмите за докторанти и за следдипломна квалификация на университетски възпитаници се предлагат в кампуса в Сингапур, който включва над 10 изследователски центъра. Вследствие на това през последните 2 години се наблюдаваше постоянно прехвърляне на професори от Франция към Сингапур. През учебната 2012-2013 г. INSEAD разполагаше с 55 преподаватели в Азия и 84 в Европа, докато през настоящата в Сингапур те са вече 59 при 81 във Фонтебло.

Освен по-бързия икономически растеж в Азия сред останалите причини за преселването са избягването на по-високите данъчни ставки върху доходите, наложени от правителството на социалистическата партия във Франция, по-високите суми за режийни разходи, отпускани на професорите в Insead в кампуса в Сингапур и по-богатият избор на училища с обучение на английски език за семействата на преподавателите.

Илиян Михов е професор по макроикономика и иконометрия в школата. Ученик е на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке.

Михов има огромен брой публикации в престижни издания, една от които е анализ на Голямата депресия в САЩ. През 2008 г., в разгара на най-голямата финансова криза в САЩ след Голямата депресия той бе убеден привърженик на плана за спасяване на финансовата система на страната чрез изкупуване на т.нар. "токсични активи", за който американският президент Барак Обама осигури 787 млрд. долара.

В България Михов стана известен с идеята си за модификация на валутния борд във време, в което единственото общо между всички политически сили бяха клетвите им за вярност към фискалната система, установена след голямата криза през 1996-1997 г.

В интервю за "Дневник" през септември 2009 г. Михов предложи да се "модифицира" режимът на валутен борд по модел, прилаган от Китай през 2003 г. Тезата му срещна съпротивата не само на политиците, но и на мнозинството макроикономисти в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
serafima
преди 10 години
Браво на сънародника, но нека не пресилваме нещата от чувство за провинциализъм. Не е кой знае каква гордост да си ученик на Бен Бернанке, ако знаеш "приноса" му за последната криза. Толкова години вече Михов е в Сингапур, явно е забелязан. Като няма от развитите държави негови конкуренти (те си избират страните според традициите в науката им), обяснимо е. Що се отнася до Дянков, само преди месец ни казаха, че ще чете лекции в Харвард (видиш ли) и някои ахкаха и охкаха в захлас. Макар че мнозина (и аз) знаем от опит какво толкова означава това за човек с неговото СV. Сега изведнъж отиде в Русия да оглавява икономически институт. Не му ли провървя в Харвард? Или е решен все пак да напляска руснаците, към които се отнасяше с толкова ирония и неуважение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още