Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

Коронакризата стопи наполовина парите от българските емигранти

Общо 227 млн. евро са преводите от януари до края на март, докато от април до края на юни те са едва 39,4 млн. евро

Коронакризата стопи наполовина парите от българските емигранти

Снимка: Bloomberg

С 370 млн. евро по-малко са изпратили сънародниците ни зад граница на близките си в България от началото на годината спрямо първите 6 месеца на 2029 г. Общо до края на второто тримесечие преводите на работещите българи извън страната възлизат на 266,4 млн. евро при 636,3 млн. евро година по-рано. Това показва справка на Investor.bg в информационните масиви на БНБ.

Конкретно през юни гастербайтерите са изпратили на близките си 13,5 млн. евро, което с 94 млн. евро по-малко спрямо юни 2019 г. През шестия месец на миналата година сънародниците ни зад граница са пратили над 107,6 млн. лв.

От данните на БНБ се вижда, че намалението е драстично през всички месеци от 2020 година след януари и февруари, когато преводите са на традиционните си нива от около 90-98 млн. евро. Към момента най-слабият месец е април, когато изпратените пари са едва 10,5 млн. евро при 107,3 млн. евро през април 2019 година. 

Друга любопитна тенденция е, че ако до скоро най-много пари идваха от Германия, то сега на първо място са преводите от САЩ. В края на второто тримесечие от Америка са дошли 8 млн. евро, при 7,7 млн. евро от Германия.

Разликата в пратените пари през първо и второ тримесечие е огромна, както е видно от таблицата. Общо 227 млн. евро са преводите от януари до края на март, докато от април до края на юни те са едва 39,4 млн. евро.

Подобна тенденция е тревожна, защото в България крайното потребление е основен двигател на растеж, а парите от емигрантите се вливат именно там, като по-голямата част от този паричен поток отива за покриване на текущи разходи, здравеопазване, образование и погасяване на заеми. В последните години много малки и семейни бизнеси започват своето начало именно с помощ от роднина зад граница.

През последните 10 години парите от сънародниците ни зад граница успяха да се възстановят на предкризисните си нива от преди 2008 година. Нещо повече -  за периода 2007-2019 г. е налице близо двоен ръст. През 2007 г. постъпленията са били 634,7 млн. евро, а през 2019 г. – над 1,2 млрд. евро.

Неведнъж сме писали, че сънародниците ни зад граница се подреждат сред топ инвеститорите в страната. Лошото е, че потокът на влезлите в България преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от януари до юни е на плюс с 263 млн. евро, но е по-малък с 32,8% (128,3 млн. евро) на годишна база според предварителните данни на централната банка. През същия период на миналата година вложенията възлязоха на 391,3 млн. евро.

Още по темата

Както вече многократно сме писали, тази статистика (за паричните потоци от емигрантите) не е съвсем точна, защото парите, които идват от българите, работещи в чужбина, всъщност са доста повече от отчитаното от БНБ. В статистиката на регулатора не се включват донесените пари в брой, а освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро.

Според Института за пазарна икономика (ИПИ) когато се говори за емигрантски преводи и ПЧИ, е добре да се отбележи, че тяхната социална роля (на паричните преводи) по линия на подкрепа на доходите и намаляване на бедността е безспорна, но в общия случай те не увеличават потенциала на икономиката да расте, както би направил притокът на инвестиционен капитал или пък вносът на имигранти (в работоспособна и фертилна възраст) към страната. Именно това е и огромната разлика между ролята на преките чужди инвестиции в икономиката и емигранските пари.

Ако се сравняваме с другите нови страни членки на ЕС, зависимостта на България от емигранските трансфери обаче е най-сериозна. По данни на Световната банка за 2018 г. дори Румъния и балтийските страни, с които традиционно се съпоставяме, отчитат по-малка зависимост от емигрантските пари: у нас този дял е 3,8% от БВП, докато румънците изпращат у дома 2,2% от БВП, литовците – 2,6%, естонците – 1,8%. Единствено стойността на емигранските трансфери от латвийците се приближава да тази от българите – 3,7% от БВП. 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
3
 
5
Dr. Vatnikov до: alligator_29
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Колега, как ги изкара 10%? Първо, дори и да са двойно повече, те са безотчетни, тоест не влизат в никакви статиатики. Второ, БВП то е към 50 милиарда евро, как изкара 10%, тоест 5 милиарда евро изпратени?? По усет или от агнеция ЕЖК ( една жена каза) се информираш??
1
 
5
 
4
преди 9 месеца
Ако предположим, че реално изпратените пари от имигрантите поне са двойно повече, това ще означава че близо 10% от БВПто на България се поддържа от иммигрантите.
3
 
4
 
3
преди 9 месеца
Работата е че в някаква степен парите на имигрантите се отразяват в бюджета на любимата ни република. Мисля бяха в колонка ПЧИ.Та тежки дни идват и за тази колонка от бюджета, особено след месец-два като се усилят мерките около превенцията на следващите грипни вълни. Имигрантите се връщат тук в България и повечето официално няма да започнат да работят за мизерните доходи тук. Познайте какво ще правят. Тежко и горко на политиците.
3
 
11
 
2
Dr. Vatnikov до: дядя Вова
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Ми хората имат цели, бе, не са като тебе, да са доволни от цял живот склададжия (домакин) в някое държавно учреждение!Между другото, понеже това било "евроатлантически ценнисти", да ти кажа, че и в Рашка никой от младите не изгаря от мерак да стане тракторист или стругар.Ма откъде да знаеш...
8
 
4
 
1
преди 9 месеца
Коронакризата стопи наполовина парите от българските емигранти Еее, да се фукаш, че си на Запад си има цена!Тук всеки ПиАр, рекламаджия, маркетинг, банкер иска да става!Интервюираха ме едни от тия горе -гоуеми *** ти казвам, изобщо си нямат идея от реалният живот.Да се връщат нашенци обратно, да грейне у назе PR, рекламата и маркетинга.То ясно, че никой не иска да копае, всичко ще буренясва.Евроатнантически ценности, к'о да прайшъ.

Още от Бюджет и финанси
Българските банки са спрели операциите с ударените от „Магнитски“