IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Каракачанов: Ремонтът на МиГ-овете ще продължи без посредници

Заплатите на кадровите военнослужещи ще бъдат увеличени от 1 януари с 10-11%, заяви министърът на отбраната

11:10 | 28.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: МО</em></p>

Снимка: МО

Процедурата за ремонт на военните самолети МиГ-29 ще продължи без посредници, заяви пред БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Припомняме, че Министерството на отбраната покани единствено руската компания РСК МиГ в преговорите за ремонта и поддръжката на 15-те самолета. В Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обаче бе внесена жалба от  украинска фирма, която обжалва процедурата.

Междувременно стана ясно, че военнотранспортните самолети „Спартан“ трябва да прекратят полетите заради изтекъл договор за поддръжка, а единственият кандидат за построяване на нов боен кораб за военноморските сили се отказа в хода на преговорите.

Красимир Каракачанов заяви, че процедурата за  самолетите МиГ-29 ще продължи, след като се произнесат КЗК и административният съд, а забавянето ще е около два месеца. Фактът, че украинска фирма обжалва, той определи като „удар под кръста“, като по думите му тепърва ще се изяснят причините.

„Посредници по сделката за изтребителите няма да вкарам. Ще има пряко договаряне с фирмата РСК - МиГ. Това ще бъде по-изгодно за държавата“, каза министърът. 

По думите му при обжалването украинската компания е допуснала пропуски в документите и срокът за отстраняването им е 2 януари. Така Министерството на отбраната не може да използва отпуснатите от Министерския съвет 19 млн. лв. за ремонта и догодина отначало ще бъдат търсени средства от бюджета на МО и държавния бюджет.

Той поиска промени в Закона за обществените поръчки, когато става въпрос за национална сигурност и бойна техника.

И даде пример за блокирана обществена поръчка за храната в армията и случая с търга за тол системата.

За казуса с ремонта на самолетите "Спартан" Каракачанов каза, че процедурата е изцяло в зависимост от италианската фирма изпълнител по силата на договор от 2004-2005 година. Тогава не е предвидена клауза, която да позволи част от ремонтите да се правят в българските военноремонтни заводи.

По думите му сега се правят опити за предоговаряне и е постигнато намаляване на сумата. Но  от 1 януари самолетите „Спартан“ трябва да бъдат приземени.

За проваленото строителство на двата нови кораба за Военноморските сили Каракачанов припомни, че през юни 2016 г. парламентът е гласувал 820 млн. лв., но не е бил предвиден ДДС. Когато става ясно, че тази сума трябва трябва да бъде намалена с 20%, германски, италиански и френски компании се отказват. Започват преговори с българска фирма, която също се оттегля от проекта.

Сега по думите му оскъпяването на строителството е неизбежно, защото изчисленията по проекта са правени по цени от края на 2015 г., които вече не са актуални. „Цените скачат, тъй като в света има много конфликти и оръжие се купува“, обясни министърът.

Той заяви, че е належащо да се модернизират и ремонтират трите белгийски фрегати на Военноморските сили, а в същото време старите съветски кораби излизат от строй.

Заплатите на кадровите военнослужещи ще бъдат увеличени от 1 януари с 10-11%, което означава със 70 – 80 лв., съобщи още Каракачанов.

Той каза още, че очаква на днешното заседание на Министерския съвет точката за втори лифт на Банско да бъде внесена от министъра на околната среда Нено Димов. „Проблемът с Банско трябва да бъде решен в полза на хората и в ползата на икономиката“, каза министърът в защита на строителството на втори лифт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още