IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Левицата продължава с напъните за връщане на прогресивното облагане

Алтернативният бюджет на БСП предвижда минимална работна заплата от 640 лв. и 5% ДДС за хляба

15:05 | 05.11.18 г. 1
<p>
	Корнелия Нинова. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Корнелия Нинова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Гарантиран икономически растеж, намаляване на неравенството чрез връщане на прогресивната скала за облагане на доходите и редуциране на бедността. Това са мерките, заложени в алтернативния бюджет на БСП за следващата година, представен от лидера на партията Корнелия Нинова, предаде БТА.

От левицата отново заявиха, че искат оставката на цялото правителство, а по думите на Нинова предсрочните избори са неизбежни. 

Тя обясни още, че утре, на извънредното заседание на парламента, определено за първото четене на бюджетните закони, левицата няма да се регистрира в началото, но ако има кворум, ще участва в дебатите.

Нинова определи бюджета на кабинета като несоциален, лош начин за оцеляване на кабината, защото се увеличават данъците на най-бедните и уязвимите, които карат стари коли и се осигуряват на минимална заплата. Част от по-високите налози щели да отидат при администрацията, за да се гарантират гласове за изборите, смята тя. 

В същото време председателят на БСП нарече алтернативната план-сметка на социалистите "демографски бюджет". По думите ѝ разчетите могат да бъдат разгледани и като част от предизборни ангажименти.

През 2018 г. правителството на ГЕРБ изпълняваше на практика алтернативния бюджет на БСП с разлика около 50 млн. лв., твърди лидерът на социалистите.

За пръв път в проекта за 2019 г. левицата предлагали и нещо съвсем ново и прогресивно - еднократна помощ от 6400 лв. за раждане на второ дете, но само ако и двамата родители се осигуряват. За младите семейства се предлагат и данъчни облекчения.

Дългосрочните политики, залегнали в предложението на БСП, са насочени към гарантиран икономически растеж, с акцент върху регионите, общините, българското производство и модерна икономика. Има мерки за преодоляване неравенствата, подобряване на здравния статус, на образоването, доходите, грижата за младите хора. Голямата цел на мерките е преодоляване на демографската катастрофа, подчерта Нинова.

Все пак като положителни предложения на управляващите тя посочи заложеното увеличение на доходите. 

Левицата обаче предлага 640 лв. минимална заплата от януари догодина, прогресивно подоходно облагане за физическите лица, семейно подоходно облагане, 9 на сто ДДС за лекарствата и 5% за хляба. В разчетите им липсва обосновка как ще се справи данъчната администрация с диференцирани ставки по ДДС, нито как ще се пресекат злоупотребите при подобен вид облагане с косвен налог.

Социалистите предлагат и преизчисляване на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2013 г., максимална пенсия 1560 лв. и максимален осигурителен доход 3900 лв.

Не е съвсем ясно обаче откъде биха се намерили допълнителни приходи в бюджета, които да приведат до край подобни реформи. Освен това повишението на минималната работа заплата на 560 лв. (както предлагат от управляващите в законопроекта за държавния бюджет за догодина) вече беше посрещнато с много критики от страна на бизнеса.

Според сметките на левицата въвеждането на прогресивно подоходно облагане ще напълни държавната хазна с повече приходи. „Запазване на ставката от 10% за работещите по трудово правоотношение до размер с тримесечна данъчна основа до размера на максимално осигурителния доход, над него предлагаме скала, която се движи със стъпка 1300 лв. и нараства с 2,5%“, каза главният експерт в направление „Публични политики“ към НС на БСП Пламен Милев по време на представянето на алтернативния бюджет, цитиран от агенция „Фокус“. Той посочи, че аналогична на тази скала се предлага и по отношение на доходите върху годишна данъчна основа. 

„В резултат на тези мерки приходите, които прогнозираме, че ще бъдат получени от преки данъци допълнително са над 2,3 млрд. лв., близо 700 млн. лв от корпоративни данъци и 1,6 млрд. лв. от данъка върху доходите на физическите лица. Очакваме и увеличаване на приходите на социално и здравно осигуряване – осигурителните вносни за държавно и обществено осигуряване очакваме да се увеличат с 388 млн. лв. и здравноосигурителните вноски с 144,6 млн. лв.“, обясни той.

В алтернативния бюджет връщаме формирането на инвестиционен фонд в бюджета, като за 2019 г. залагаме 1,2 млрд. лв. – 500 млн. лв. за инфраструктура и 700 млн. лв. за слаборазвитите региони. Това каза депутатът от БСП Румен Гечев. Според него основата разлика между алтернативния бюджет и бюджета на ГЕРБ и неговите сателити е фундаментална.

„Тя се състои в това, че ние предлагаме европейски подход и обвързването на бюджета с икономическото развитие на страната. А нашите колеги разглеждат бюджета като счетоводен документ, който трябва да гарантира само добро функциониране на държавата“, коментира Гечев и добави, че в момента правителството няма ангажимент с нито един голям инвестиционен проект за разлика от високо развити страни, които залагат значими капиталови разходи за крупни инвестиционни проекти.

От БСП обаче пропускат да отбележат, че парите от този тип фондове не винаги се харчат ефективно и прозрачно, а парите често стигат само до фирми, близки до властта.

Само преди седмица бившият финансов министър Муравей Радев определи алтернативния бюджет на БСП като „смешен“ и не скри изненадата си, че левицата продължава да го изготвя и да залага вътре едни и същи неефективни политики. „По-страшното е, че в тези алтернативи бюджети те говорят за повече държава в икономиката, което с годините се убедихме, че не е рентабилно“, посочи още Радев пред bTV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още