IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ започва редовната си мисия в България

Експертите на международната финансова институция ще оценяват перспективите пред икономиката

10:18 | 05.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес започва редовната мисия на Международния валутен фонд в България.

Очаква се експертите от МВФ да проведат редица срещи с представители на Министерството на финансите, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор и бизнеса.

По традиция те оценяват перспективите пред икономиката ни и правят преглед на финансовата система.

През октомври в рамките на доклада за световните икономически перспективи от фонда повишиха прогнозите си за развитието на българската икономика.

Експертите на МВФ ще започнат детайлния преглед дни след като рейтинговите агенции Fitch и S&P Global Ratings повишиха дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута.

Причината за по-високата оценка е високият икономически растеж, стабилните публични финанси и намаляващият дял на необслужваните кредити.

В S&P Global Ratings прогнозират, че в рамките на предстоящите две години може да се очаква ускоряване на икономическия растеж, повишаване на фискалните буфери и присъединяване на лева към Валутен механизъм II, което ще засили доверието в паричната политика на страната.

От Fitch посочиха, че може да се очаква повишение на кредитния рейтинг с нарастването на потенциала за растеж на българската икономика в средносрочен план и ускоряването на нейната конвергенция спрямо нивата на доходите от държавите с по-висок рейтинг.

Негативно влияние може да има наличието на външни дисбаланси, като задълбочаване на дефицита по текущата сметка и влошаването на конкурентоспособността. Риск в областта на публичните финанси би било наличието на висок бюджетен дефицит, който ще влоши очакванията за развитието на дълга, както и наличието на съществени задължения по линия на предприятията, които са държавна собственост.

S&P би предприела негативни действия по рейтинга, ако има натиск върху платежния баланс на България, както и при по-ниски очаквания за икономическия растеж и влошаването на публичните финанси.

Мисията на експертите от Международния валутен фонд започва няколко дни, след като беше приет бюджетът за следващата година на две среднощни заседания.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
Все още Международния валутен фонд (МВФ) е с реално съгласие за наличие на създаващото щети държавно прилагане на парите. При тази грешка хората е с болезнени страдания.Факт е, МВФ без да зачита своята роля за нанесените вреди прави преценки за икономиката.За устойчив държавен просперитет е необходимо прекратяване на създаващото щети държавно прилагане на парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още