IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП събра приходи за над 2,3 млрд. лева през октомври

От началото на годината до 31 октомври в приходната агенция са постъпили над 22,5 млрд. лева

16:40 | 02.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Над 2,3 млрд. лева са приходите, постъпили в Националната агенция за приходите (НАП) през месец октомври, което е с близо 125 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година. Това съобщиха от приходната администрация.

Според данните общо данъчните приходи за десетия месец от годината възлизат на над 1,3 млрд. лева, като налогът върху доходите на физически лица е близо 440 млн. лв., над 223 млн. лв. е корпоративният данък и 656,7 млн. лв. ДДС.

Общият размер на приходите от осигурителни вноски за октомври надвишава 1,1 млрд. лв. в това число над 605,7 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 257 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 147,8 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване, отчитат от НАП. 

Най-висок е ръстът на постъпленията от корпоративен данък – 30%. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от НАП. 

От началото на годината до 31 октомври 2021 г. в приходната агенция са постъпили над 22,5 млрд. лева, което е 2,3 млрд. лева повече в сравнение със същия период на миналата година, допълват още от НАП.

„Това се дължи както на добрата работа на всички служители в приходната агенция, така и на положителна промяна в поведението на данъкоплатците. Наблюдава се устойчив ръст на доброволното деклариране и плащане от страна на бизнеса и гражданите“, каза по повод рекордния ръст в приходите изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, цитиран в прессъобщение от агенцията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още