IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС реши окончателно такса смет да се определя на принципа "замърсителят плаща"

План-сметката за боклука за годината вече ще е унифицирана за цялата страна

17:34 | 19.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Депутатите приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ). По този начин най-после се въвежда принципът „замърсителят плаща“. Цели се стимулиране на разделното събиране, рециклирането и компостирането на отпадъци, съобщава БТА.

С промените се дефинират разходите, които се включват при определяне на размера на таксата за битови отпадъци.

План-сметката за годината вече ще е унифицирана за цялата страна. Тя ще се изготвя по образец и ред, определени с наредба на Министерския съвет. 

Общините вече ще могат да избират между три варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални „торбички“ - черни за битови отпадъци и бели за разделно сметосъбиране. Основа за определяне таксата ще бъде количеството на битовите отпадъци.

С новите промени кметът на дадена община е длъжен да организира събирането и поддържането на информация за броя на ползвателите на услугите на територията на общината. За неизпълнение на това задължение се налага глоба от 500 до 2500 лв. за всяка година, за която липсва тази информация.

С промените се въвежда задължение лицата да декларират обстоятелствата, които имат значение за изчисляване на размера на таксата за битови отпадъци, както и всяка тяхна промяна чрез подаване на декларация по образец, ред и срок. При деклариране на неверни данни и обстоятелства, водещи до намаляване или освобождаване от такса битови отпадъци, се налага глоба от 10 до 400 лв. за гражданиете и санкция в размер от 100 до 3000 лв. за фирмите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още