IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите в Сребърния фонд ще продължават да се управляват консервативно

Средствата във фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система ще са на депозит в БНБ или ще се инвестират в други инструменти по сметки в нея

12:53 | 03.10.18 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Средствата в Сребърния фонд ще продължават да се управляват консервативно. Това става ясно от решение на правителството, което одобри два стратегически документа за управлението на средствата във фонда.

Министерският съвет прие Дългосрочната инвестиционна политика на Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система (т.нар. „Сребърен фонд“) и Средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за периода 2019-2021 г. 

Двата документа са одобрени от Управителния съвет на фонда и предвиждат запазване на прилагания досега консервативен подход за управление на активите, при спазване на принципите за надеждност, ликвидност и прозрачност, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Настоящите пазарни условия не предполагат реализирането на висока доходност при желаните ниски нива на инвестиционен риск, поради което най-добрата алтернатива за инвестиране на средствата на Фонда ще продължи да бъде под формата на депозит в Българската народна банка или други инструменти по сметки в нея.

Двата стратегически документа за „Сребърния фонд“ предстои да бъдат актуализирани ежегодно, в съответствие с тенденциите на финансовите пазари и при оценка на риска. Този подход позволява своевременното и адекватно предефиниране на инвестиционната политика и средносрочната стратегия на Фонда при настъпили промени в пазарната среда, посочва се в решението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Специалист по всичко
преди 5 години
Сребърният фонд е част от Фискалния резерв, а не някаква отделна единица в баланса на БНБ. Така че всичко е наред и няма губещи се пари.А БНБ не може да отпуска заеми нито на ББР, нито на която и да е друга банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
крас
преди 5 години
ОТ СТАТИЯТА ЧЕТЕМ: "Средствата във фонда за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система ще са на депозит в БНБ или ще се инвестират в ДРУГИ ИНСТРУМЕНТИ по сметки в нея"ЗА КАКВИ ДРУГИ ИНСТРУМЕНТИ НИ ГОВОРЯТ, И НЕ СЕ ЛИ ПОВТАРЯ НОМЕРА С ЕДНИ МИЛИАРДИ ИЗЧЕЗНАЛИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ПО ВРЕМЕТО НА ДЯНКОВ?!!НЕКА ВИДИМ БАЛАНСА НА УПРАВЛЕНИЕ ЕМИСИОННО НА БНБ.В него е отразено , че парите на ДЕПОЗИТ са 2,095 млрд. лв. и се много по малко от парите на Сребърния фонд които са 2,916 млд. лв. ИЗЛИЗА, ЧЕ НАЙ МАЛКО 821 МИЛИОНА ЛЕВА ОТ СРЕБЪРНИЯ ФОНД СА ПОПАДНАЛИ В РЕЗЕРВИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО, които от 9,151 млрд. лв. са скочоли на 10,837 млрд. лв. ЯВНО СА ЗАПОЧНАЛИ ДА ЩИПЯТ И ОТ СРЕБЪРНИЯ ФОНД ПРЕХВЪРЛЯЙКИ ПАРИТЕ МУ В ТАЗИ ЗАДБАЛАНСОВА СМЕТКА КАКВАТО Е ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ. Остава сега с тези средства БНБ да отпусне заем на някоя от двете банки на които и е позволено по закон - ЕДНАТА ДЪРЖАВНА /ББР/ , А ДРУГАТА ОБЩИНСКА /вече частна/. Като вземем предвид , че принципала на държавната ББР е министерството на ИКОНОМИКАТА /а не на финансите/ очаквам г-н Караниколов да сътвори чудеса с тези привлечени от приватизацията пари на СРЕБЪРНИЯ ФОНД. Та нали Караниколов управляваше Агенцията за приватизация и след приватизационен контрол през която минаха някои знакови сделки на едно пълничко момче. Нали същият този КАРАНИКОЛОВ като профисионалист бе предложен не от Пеевски , а от "патриота" ВОЛЕН СИДЕРОВ, който с химна на Атака "ГРОМЕШЕ" ГЕРБЕРИ КРАДЛИВИ.ОСТАНАЛО ЛИ Е ОЩЕ НЕЩО ЗДРАВО И ЧИТАВО В ТАЗИ ДЪРЖАВА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още