Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

По 40 лв. коледни добавки ще получат пенсионерите с пенсии до 321 лв.

Пенсионерите, които ще получат коледни добавки, са 1,243 млн. За целта държавата ще отдели 50 млн. лв.

По 40 лв. коледни добавки ще получат пенсионерите с пенсии до 321 лв.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министърът на финансите и министърът на труда и социалната политика ще предложат днес на заседанието на Министерския съвет коледни добавки да получат пенсионерите с изплащан размер на пенсията за декември до 321 лева, включително. Това каза пред журналисти социалният министър Бисер Петков, който участва във форум за Европейския стълб по социалните права, организиран от КНСБ, предаде БТА.

321 лева е линията на бедността, която се предлага за 2018 г.

Разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ) показват, че пенсионерите, които ще получат коледни добавки, са 1,232 млн., или 57% от пенсионерите у нас.

Размерът на добавката ще е 40 лева. За нея държавата ще отдели 50 милиона лева.

Още по темата

Финансовият министър Владислав Горанов и социалният Бисер Петков вече коментираха, че ще има коледни добавки, но не за всички пенсионери. По думите на Петков се търси възможно най-справедливият подход за разпределение на средствата.

„Доброто състояние на икономиката, добрата работа на приходните агенции, а и ангажиментът, който имаме, ни дава възможност 50 млн. за Коледа да вземем като решение днес, ако го подкрепите за пенсионерите, така че тази добра традиция да продължи“, каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, цитиран от Dnes.bg

Добавките ще се изплащат заедно с декемврийските пенсии.

По думите на Бисер Петков броят на пенсионерите, които ще получат добавката, е приблизително равен на този през миналата година.

„Съображенията при подготовката на решението бяха да се запази обхватът. Тези 50 млн. ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите на НОИ“, каза той. Петков посочи, че тази година има значително преизпълнение на приходите от осигурителни вноски. Към месец септември са събрани повече около 230 млн. лв., така че отпуснатите допълнително пари няма да доведат до увеличаване на планирания дефицит в бюджета на ДОО.
 

По статията работи: Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 3 години
Няма профилна снимка
Щом критерият е линията на бедност, значи тези 40 лв. трябва да излязат от социалното министерство, а не от НОИ!
2
 
3
 
1
преди 3 години
Яко ! Сега как ше живне потреблението !

Още от Бюджет и финанси
БНБ ще пусне 13 възпоменателни монети за 3 години