IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Порожанов се заема с ревизията на бюджета

Основната отговорност за КТБ е на БНБ, коментира казуса досегашният финансов министър Петър Чобанов

13:36 | 06.08.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Румен Порожанов се заема с ревизията на бюджета

Актуализацията на бюджет 2014, размразяването на спрените европейските програми и извършването на плащания към бенефициентите им. Това са част от приоритетите, които служебният финансов министър Румен Порожанов изтъкна при приемането на поста от досегашния министър Петър Чобанов. Освен това ще бъде извършен одит на министерствата с цел анализ на разходите, които са заложили, за да не се увеличава допълнително бюджетният дефицит.

Именно актуализацията на републиканския бюджет беше едно от основните искания на президента Росен Плевнелиев към досегашната власт. Въпреки че правителството на Пламен Орешарски внесе такова предложение в парламента, то не беше прието заради отпора на БСП. При представянето на служебния кабинет вчера държавният глава отново постави темата и поиска актуализацията да бъде подготвена за следващия парламент. "Никакви тактически интереси не стоят над финансовата стабилност, над европейската ориентация, над европейската солидарност и публичния интерес", категоричен беше Плевнелиев.

„ Трябва да идентифицираме проблемите и да потърсим решенията в рамките на фискалния инструментариум, който имаме до момента“, коментира Порожанов. „Ще извършим анализ на макрорамката, защото определено има изменения. Ще променим и средносрочната бюджетна прогноза за 2015-2017 г.“

„България не е предпочитана инвестиционна дестинация от европейските, а и от други инвеститори. Има отклонения на инвестиции към други страни. Темата за ръста на икономиката е много важен, но е важно да се възвърне доверието към нея и средносрочната перспектива за създаване на заетост“, каза още той.

„Ще направим одит на министерствата относно разходите, които са извършени, на поетите ангажиментите в дългосрочен план, както и на разходите, които не се виждат на касова и на начислена основа“, каза служебният финансов министър. Целта на неговия екип ще бъде идентифицирането на проблеми по-рано, за да не се увеличава бюджетният дефицит.

Порожанов посочи още, че актуализацията на бюджета на НЗОК ще даде глътка въздух на здравната система, но за сметка на ограничаване на разходите на 15 министерства.

„Фискалният резерв към края на юли бе 8,2 млрд. лв. Тези средства създават устойчивост, която е в рамките на настоящия Закон за бюджета, и при настоящия дефицит предоставят възможност да бъдат извършени плащанията през януари“, продължи той, визирайки предстоящите бюджетни и дългови плащания през януари 2015 г. „Трябва да се обслужат големи плащания - близо 1,7 млрд. лв. по дълга, близо 1,1 млрд. лв. авансови плащания за земеделската политика, както и текущият дефицит за януари в размер на около 550 млн. лв.“

Едно от предизвикателствата пред служебното МФ ще бъде неизпълението на приходната част спрямо заложеното. Порожанов каза, че към шестмесечието неизпълнението варира меджу 650 и 850 млн. лв. 

Друг проблем, който екипът на Порожанов си поставя за цел да разреши, е да размрази двата спрени еврофонда - ОП „Околна среда“ и ОП „Регионално развитие“. Според служебния министър плащанията към бенефициентите могат да бъдат за сметка на допълнителен дефицит. "Ние сме крехка икономика и компенсирането на средствата от ЕС може да бъде огромен проблем", коментира Порожанов. 
 
Порожанов разкри, че има яснота само за един заместник-министър, чието име ще оповести в следващите дни. Той коментира, че е рано да се говори за смяна на ръководителите на приходните агенции. "Стабилизацията на страната е по-важна от назначенията, които ще бъдат направени", добави той.

„От известно време нямаше разплащания по ОП „Околна среда“, но след проверка на компететните институции и извършени анализи част от парите ще бъдат платени пропорционално“, заяви от своя страна Чобанов. Той добави също, че целта е в обозримо бъдеще да бъдат възстановени плащанията по двете оперативни програми.

612 млн. лв. повече са изплатени по европейски програми към шестмесечието и за това дефицитът е 995,6 млн. лв. Изплатените средства по европрограмите са с 50% повече спрямо същия период на миналата годината, отчита Чобанов.

„Втората половина на годината ще бъде по-добра по отношение на приходите. НАП ще изпълни целта си до края на годината, докато в агенция „Митници“ има изоставане“, разкри бившият вече финансов министър, според когото настоящото ръководство на ведомството ще бъде поставено пред изпитание за оптимизирането на разходите.

Чобанов отново увери, че оставя държавата, а и МФ, в добро състояние, като не пропусна да коментира и темата за Корпоративна търговска банка.

„Основната отговорност е на БНБ. Тя трябва да се произнесе за действителното финансово състояние на банката и за капиталовия недостиг, на чиято база ще се вземат законовите решения“, заяви Чобанов. „По отношение на изплащането на депозитите бяха направени няколко предложения – средствата да се разделят в „добра“ и „лоша“ банка, да се изплатят по-бързо след отправените от правителството предложения, но отговорността е на БНБ", категоричен е той.

Припомняме, че роденият през 1964 г. Румен Порожанов е магистър по "Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт" и по "Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт" от Университета за национално и световно стопанство 
в София. Бил е дългогодишен служител на Министерството на финансите. От август 2009 г. до март 2011 г. е началник на кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на ДФ "Земеделие" до септември 2013 година. От февруари 2014 г. е председател на управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още