IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: КТБ е "специален случай"

Пред Ройтерс президентът призовава облигационерите на банката да проявят търпение, докато трае проверката

23:09 | 05.08.14 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: КТБ е "специален случай"

Българските власти ще вземат решение за Корпоративна търговска банка (КТБ) след като получат резултатите от одита на банката към средата на октомври. Това е коментирал президентът Росен Плевнелиев пред Ройтерс.

Съдбата на четвъртия по големина кредитор на България е в състояние на неопределеност, тъй като усилията за спасяване на банката се препънаха в Парламента. Властите изчисляват цената за спасяването на банката на около 1,5 – 2 млрд. лева, отбелязва информационната агенция.

Президентът на България заяви, че централната банка може да вземе решение през октомври дали да се стабилизира банката, или тя да бъде оставена да фалира. Тогава ще стане ясно и как точно ще бъдат защитени вложителите. Плевнелиев обещава, че неговата администрация ще окаже пълна подкрепа на усилията на централната банка.

Днес Плевнелиев назначи служебно правителство за втори път в мандата си, след като правителството на водената от социалистите управляваща коалиция подаде оставка. Утре той ще разпусне и Парламента.

В интервюто за информационната агенция българският президент заявява, че служебният кабинет ще работи за присъединяването към европейския банков надзор. Той допълва, че ще бъде стартиран и процес, за да се даде възможност на България да се присъедини към еврозоната до 2020 г.

Проявете търпение

Държавата пое контрола над КТБ през юни, след масирано теглене на депозити, и нареди да бъде направен одит на финансовата институция. Паниката се разпространи сред вложителите на още една банка, което наложи подготвянето на спешна кредитна линия от вече бившето правителство на България, припомня информационната агенция.

КТБ трябва да осъществи плащане по емисия облигации с падеж на 8 август. Малко вероятно е обаче банката да изпълни задълженията си към облигационерите. Заради това група инвеститори заплаши, че ще предприеме правни действия срещу България, пише Ройтерс.

Росен Плевнелиев призовава облигационерите на банката да проявят търпение, докато тече одита на банката. По думите му КТБ е “специален случай” и че като цяло българските банки са много стабилни и ликвидни.

Българският президент припомни и за успешната емисия държавни облигации, пласирана успешно през юни, въпреки банковата паника.

Замразените пари от ЕС

В понеделник Парламентът на България отказа да одобри предложение за разширяване на фискалния дефицит и увеличаване тавана на дълга, както и да делегира правото на служебното правителство да води преговори и да сключва договори с международни институции.

Росен Плевнелиев подчертава, че така или иначе ще предложи увеличаването на дефицита в рамките на установената в еврозаконодателството “здравословна” граница от 3% от планираните 1,8%. Предложението му трябва да бъде одобрено от следващото правителство и Парламент.

Той посочва, че иска част от допълнителните приходи да се използват за разплащане със строителни фирми, чиито плащания са забавени.

Плевнелиев обещава също така, че временното правителство ще използва правомощията си, за да намали разходите с около 100 млн. евро, за да освободи средства, с които да съдейства за отблокиране на замразените плащания по две оперативни програми.

След парламентарните избори през октомври България ще има пето правителство за две години и Плевнелиев призовава политическите партии да погледнат по-дългосрочно на перспективите пред страната. “Днешните проблеми в България са много различни от проблемите на политическите партии. Това е моят призив – моля ви, спрете вашите партийни игри, погледнете проблемите на нацията си, на народа си”, коментира президентът.

Всичко по казуса с КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 2 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Когато се каже, че нещо е особенно, обикновенно се казва и какво му е особенното. Въпросът ми е: Какво е особенното на този случай?Отговор на този въпрос (с факти) никога няма да получим. Е, някаква прах в очите ще ни бъде хвърлена и толкова. Ако някой иска да знае как са станали нещата, ще трябва сам да си ги открие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 0
bulgar
преди 9 години
А ЗАЩО НИКОЯ ОТ Т.НАР. МЕДИИ НЕ ПРИТИСКА БНБ ЗА ИНФРМАЦИЯ ??? КАКВО КАНЯТ ВСЯКАКВИ КОМЕНТАТОРИ А НЕ ТЪРСЯТ СМЕТКА НА ХОРАТА ОТ БНБ !!! НАЛИ СЕ ЕРБАП ЖУРНАЛИСТИ ВСИЧКИТЕ - АЙДЕ ОТИВАЙТЕ ДА СПИТЕ ТАМ И НИ ИНФОРМИРАЙТЕ ТОЧКА ПО ТОЧКА - ИСКАМЕ ОТЧЕТИ ОТ ТИЯ ТАМ, ПРЕДИ НЯКОЙ ОТ ТЯХ ДА БЪДЕ ИЗКОРМЕН ПУБЛИЧНО - ПОНЕ ДА ЧУЕМ НЕЩО ПРЕДИ ДА ГИ ПОЧНАТ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 9 години
Спомням си преди години как се твърдеше , че Косово е само един "особен" случай, след което пламнаха по особен начин войните в Грузия ,в Украйна и още къде ли ще видим един Бог знае и неговите най истински тълкователи зад океана!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 1
Didkata
преди 9 години
Мале какви таланти-анализатори има по-долу. Пък и откога сайтът на Явор Дачков се превърна в достоверен източник на информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 9 години
Облигационерите на КТБ може да изиграят лоша шега на БНБ и българските политици http://investments.dir.bg/_wm/library/item.php?did=552409&df=8&dflid=3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 5
aldy
преди 9 години
От информацията в предишния ми пост става напълно ясно, че Плевньо има твърде злокобна роля в организирането на гангстерското нападение над една частна банка. Забележете, че той говори за одит през октомври, а одит ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА ИМА. Но одиторите са казали, че липсват документи от кредитните досиета, за които документи Цветан Василев твърди, че са иззети от прокуратурата при нахлуването в една частна банка, която не е била обект на гангстерско нападение. Но впоследствие явно Е БИЛА. И така, "ВЛАСТИТЕ" ще бавят топката, докато банката се сгромоляса под собствената си тежест. Акционерите и инвеститорите ще осъдят държавата без проблеми за цялата тая натворена свинщина и ще си получат парите плюс пропуснатите ползи. За всичко ще плаща овченаселението, което си избира такива тепегьози и корумпета, като горецитираната глАва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 4
aldy
преди 9 години
На тайна среща при Плевнелиев била решена съдбата на КТБ?2014-08-03 11:29:35 | Прочитания: 29099 | Коментари: 29 Принтирай ИзпратиАвтор: ГЛАСОВЕЗа скандална среща при президента Росен Плевнелиев, състояла се 10 дни преди прокуратурата да започне акция срещу КТБ, научи ГЛАСОВЕ от отлично информирани и сигурни източници. Срещата е станала по инициатива на държавния глава, а на нея са присъствали главният прокурор Сотир Цацаров и управителят на БНБ Иван Искров. Повод за срещата е била КТБ.Преди две седмици бившият министър на отбраната по времето на Иван Костов Бойко Ноев съобщи, че е имало такава среща в интервю за агенция Фокус и в предаването на Светла Петрова по телевизия България он еърТази информация остана незабелязана от медиите, но проверка на ГЛАСОВЕ установи, че такава среща наистина е имало и на нея действително е обсъждана банката на Цветан Василев.http://glasove.com/skandalut/40209-na-tajna-sreshta-pri-plevneliev-bila-reshena-sydbata-na-***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 1
Людени
преди 9 години
Много, много неприятно .... явно си прав !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 22 rate down comment 1
popo323
преди 9 години
КТБ на практика не е специален случай , а пълен провал на държавата и на гаранционният фонд . Европейската директива казва , че когато една банка е изпаднала в явна неплатежоспособност и в продължение на повече от 20 дни не работи , държавата е длъжна да задейства гаранционният фонд и да изплаща гарантираният минимум от 100 хил евро. Нашите бастуни политици и други *** се правят на улави , за тях европейските закони важат само когато трябва да прибират по високи акцизи , такси , застраховки , данъци и какво ли не . Но когато същите тези закони трябва да се спазят за даване на пари,те вече не важат . Май парите от този фонд са в ДЦК , които са пък част от фискалният резерв и сега не могат и да ги пипнат , без да разклатят борда .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
абитуриент
преди 9 години
качамак........!!!!!????.....всичко в тази ДЪРЖАВА е предпоследно.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още