IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: КТБ е "специален случай"

Пред Ройтерс президентът призовава облигационерите на банката да проявят търпение, докато трае проверката

23:09 | 05.08.14 г. 26
Автор - снимка
Редактор
Плевнелиев: КТБ е "специален случай"

Българските власти ще вземат решение за Корпоративна търговска банка (КТБ) след като получат резултатите от одита на банката към средата на октомври. Това е коментирал президентът Росен Плевнелиев пред Ройтерс.

Съдбата на четвъртия по големина кредитор на България е в състояние на неопределеност, тъй като усилията за спасяване на банката се препънаха в Парламента. Властите изчисляват цената за спасяването на банката на около 1,5 – 2 млрд. лева, отбелязва информационната агенция.

Президентът на България заяви, че централната банка може да вземе решение през октомври дали да се стабилизира банката, или тя да бъде оставена да фалира. Тогава ще стане ясно и как точно ще бъдат защитени вложителите. Плевнелиев обещава, че неговата администрация ще окаже пълна подкрепа на усилията на централната банка.

Днес Плевнелиев назначи служебно правителство за втори път в мандата си, след като правителството на водената от социалистите управляваща коалиция подаде оставка. Утре той ще разпусне и Парламента.

В интервюто за информационната агенция българският президент заявява, че служебният кабинет ще работи за присъединяването към европейския банков надзор. Той допълва, че ще бъде стартиран и процес, за да се даде възможност на България да се присъедини към еврозоната до 2020 г.

Проявете търпение

Държавата пое контрола над КТБ през юни, след масирано теглене на депозити, и нареди да бъде направен одит на финансовата институция. Паниката се разпространи сред вложителите на още една банка, което наложи подготвянето на спешна кредитна линия от вече бившето правителство на България, припомня информационната агенция.

КТБ трябва да осъществи плащане по емисия облигации с падеж на 8 август. Малко вероятно е обаче банката да изпълни задълженията си към облигационерите. Заради това група инвеститори заплаши, че ще предприеме правни действия срещу България, пише Ройтерс.

Росен Плевнелиев призовава облигационерите на банката да проявят търпение, докато тече одита на банката. По думите му КТБ е “специален случай” и че като цяло българските банки са много стабилни и ликвидни.

Българският президент припомни и за успешната емисия държавни облигации, пласирана успешно през юни, въпреки банковата паника.

Замразените пари от ЕС

В понеделник Парламентът на България отказа да одобри предложение за разширяване на фискалния дефицит и увеличаване тавана на дълга, както и да делегира правото на служебното правителство да води преговори и да сключва договори с международни институции.

Росен Плевнелиев подчертава, че така или иначе ще предложи увеличаването на дефицита в рамките на установената в еврозаконодателството “здравословна” граница от 3% от планираните 1,8%. Предложението му трябва да бъде одобрено от следващото правителство и Парламент.

Той посочва, че иска част от допълнителните приходи да се използват за разплащане със строителни фирми, чиито плащания са забавени.

Плевнелиев обещава също така, че временното правителство ще използва правомощията си, за да намали разходите с около 100 млн. евро, за да освободи средства, с които да съдейства за отблокиране на замразените плащания по две оперативни програми.

След парламентарните избори през октомври България ще има пето правителство за две години и Плевнелиев призовава политическите партии да погледнат по-дългосрочно на перспективите пред страната. “Днешните проблеми в България са много различни от проблемите на политическите партии. Това е моят призив – моля ви, спрете вашите партийни игри, погледнете проблемите на нацията си, на народа си”, коментира президентът.

Всичко по казуса с КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Пише 65 милиона загуба. :) Колко кеш ще трябва за да отвори не е ясно, максимално 5.5 милиарда, ако допуснем, че всички ще изтеглят :)А от къде идва 1.5 -2 милиарда - нямам представа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 11 rate down comment 0
1111@
преди 9 години
Ами това е и една от загадките:Колко доклада има всъщтност?!? И колко трябва да очакваме(?)...и кои от тях ще са "секретни",кои могат да се коментират, както и кой от тях ще послужи за база взимане на решение.С КТБ може да се оправи само Щирлиц !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 0
Trustcrusher
преди 9 години
Странно, че никой не коментира откъде се взеха тези необходими 1.5 - 2 млрд. лв., при положение че в доклада на квесторите пише около 100 млн. лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 7
1111@
преди 9 години
Не знам защо,но все по-често започвам да правя аналогия м/у КТБ и Първа Частна Банка . И двете напомпани с държавни пари,и двете оглозгани,няма виновни...Римейк,както се казва...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Не ве , не си разбрал, казал е пазете СЕ от институциите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 0
toto 2
преди 9 години
Когато банката поиска помощ БНБ какво направи :1. Блокира "лоша "банката защото са знаели дереджето и /Значи те са били виновни/2. Блокира "добра "банка , защото някой им нареди /Значи пак те са виновни/И после ми мрънка оня :"Пазете си институциите "Нослето му трябва доста да е пораснало .Трябва да си пазим институциите ,ама се сещам само за 1 начин ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Плевняк, що 2020 да вземаме еврото бе, нали баце га беше премиер а ти - министър на разстройството, казахте че ви е приоритет па после се оказа че не искаме ( щото и те не ни искат) Кво се праите на улави, не се знаело състоянието. Е вече 2 месеца шо праат квестори и одитори та не знаят? И кво замитате основния въпрос КОЙ? Събори банката? Цацатум цататам дет се вика, опа грешка, по-добре да си признаемАй....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 5
sony
преди 9 години
Както държавата и държавните институции помогнаха на *** и наляха пари на *** - така да помогнат и на КТБ !Или *** няма ли да върне налятите пари, да ги използват и за КТБ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 2
sony
преди 9 години
1. През м. Юни казаха, че КТБ ще отвори врети след месец - през м. юли - като ББР ще участва.2. И на облигационрите през цялото време до сега им обещаваха - че ще си получат парите !3. Институциите в Българи лъжата за нищо я нямат !Само натиск и мерки от ЕК биха могли да повлияват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
lordrad
преди 9 години
Защо средата на октомври за да са минали изборите ли.Стига вече се гъбаркахте с нас.Спасихте *** а КТБ оставихте защо го направихте отговорете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още