Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Бюджет и финанси

За 7 месеца парите в Сребърния фонд нараснаха със 165 млн. лв.

Към края на юли наличната сума възлиза на 3,269 млрд. лв., което е с 19 млн. лв. повече отколкото са били през юни

За 7 месеца парите в Сребърния фонд нараснаха със 165 млн. лв.

Снимка: Pixabay

В края на юли 2020 г. общият паричен ресурс, наличен в Държавния фонд за гарантиране устойчивост на държавната пенсионна система, по-известен като Сребърен фонд, е в размер на 3,269 млрд. лв. Това е със 165 млн. повече спрямо края на миналата година и с 19 млн. лв. повече отколкото са били в края на второто тримесечие на 2020 г.

От събраната сума до края на юли 3,236 млрд. лв. са оформени в годишни депозити в БНБ с решения на Управителния съвет на фонда. Това става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ), публикувани на сайта на ведомството. 

Трансферираните през юли 2020 г. средства към гаранционния фонд от фонд „Пенсии“ в ДОО са в размер на 18,55 млн. лв. Сумата в края на второто тримесечие бе в размер на 132,80 млн. лв. Общо за 2019 г. трансферираните пари са 181,85 млн. лв. а за първото тримесечие на тази година сумата е 13,97 млн. лв.

Според приетата дългосрочната инвестиционна политика и средносрочната стратегия за инвестиране на средствата на фонда за 2019-2021 г. натрупаната сума остават на депозит в БНБ поне до 2021 г., а най-вероятно и до 2040 г.

Резервните пари за пенсии, които трябва да гарантират стабилност на пенсионната система, ще се управляват все така консервативно, както и към момента. Кабинетът прецени в началото на октомври миналата година, когато документът бе приет, че това е най-безопасната стратегия.

Бизнесът от години настоява постъпленията в Сребърния фонд да се подкрепят с допълнителни източници, но към момента не се очертава това да се случи. По закон той би следвало да се пълни от бюджетните излишъци, от пари от концесии и приватизация, но и отново по закон не може сумите в него да бъдат инвестирани.

Припомняме, че Среръбният фонд бе създаден през 2007 г. с около 2 млрд. лв., като за 12 години в него са се натрупали едва 1,2 млрд. лв. допълнителни средства

Предназначението му е да подкрепя пенсионната система, но реално средствата в него не биха стигнали за изплащане на пенсиите дори за няколко месеца. Дефицитът в системата възлиза на над 4 млрд. лв. за 2019 г. 

 

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Бюджет и финанси
БНБ очаква по-висок икономически растеж на България през тази и следващата година