IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

VIVA SMART – иновативни решения за дигитализирано бъдеще

Vivacom обединява всичките си интелигентни предложения в платформа, която може да се ползва от общини и от граждани

14:52 | 08.11.18 г.
<p>
	Мирослав Петров, главен директор &quot;Продажби&quot; във Vivacom. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Мирослав Петров, главен директор "Продажби" във Vivacom. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Всички иновативни решения на Vivacom в областта на интернет на нещата вече са част от единна платформа, наречена VIVA SMART. Това разкри в предаването Update по Bloomberg TV Bulgaria Мирослав Петров, главен директор „Продажби“ в телекома.

Идеята на компанията е да предлага своите интелигентни решения в три направления – такива за умни градове, хъб за данни и решения за умно образование.

По думите на Мирослав Петров VIVA Smart City е иновативна платформа, базирана на изкуствен интелект, която помага за управление на градската среда. Системата, носеща името INVIPO, включва 13 модула, които разпределят области, особено важни за градовете, като мобилността, околната среда, безопасността, енергията и други.

Решенията са добре познати. Тези в мобилността са за наблюдение и контрол на трафика, паркингите, наема на велосипеди. Измерването на водите и отпадъците попада в модула за следене на околната среда. Видеонаблюдението, нарушенията при шофиране и аварийните системи попадат при безопасността, докато секцията управление се грижи за обществените услуги.

„Основната цел на всички общини е да направят живота ни по-добър“, посочи Мирослав Петров, посочвайки, че чрез VIVA Smart City това може да се случи много по-лесно. Самата платформа може да бъде адаптирана спрямо нуждите на отделните общини.

„Платформата е изключително интелигентна от гледна точка на това, че стъпва на всички вече изградени модули и ги визуализира в два панела. Единият е за общинското управление и помага за това общината да си върши по-добре работата. Вторият панел е за гражданите“, коментира още Петров.

Всъщност INVIPO включва софтуер за граждани. През мобилно приложение те могат да виждат всичко, което ги интересува в умния град, като къде има свободно място за паркиране и колко е замърсен въздухът.

„Всеки един град може да стане умен на базата на тази платформа“, категоричен е Мирослав Петров.

Smart Data Hub е второто направление от VIVA SMART и представлява единна платформа за съхранение, пренос, обработка и използване на данни. В нея телекомът обединява всичките си 11 центъра за данни у нас, а идеята е да създава максимално добри условия за развитието на дигитален бизнес. В интервюто за Update Мирослав Петров подчерта, че това не намалява усилията на компанията в опазването на потребителските данни, а напротив.

„Всичките ни центрове за данни са с най-високо ниво на сертификация съгласно европейския регламент, така че да можем да дадем една услуга на гражданите, в която те да бъдат сигурни“, категоричен е той.

В последното направление на VIVA SMART попадат решенията за умно образование, които целят да дигитализират редица процеси в училищата. По този начин не само се оптимизира работата на учебните заведения, чрез електронни дневници например, но и учебните занятия стават по-интерактивни за децата. Vivacom вече е изградил дигитални класни стаи в над 200 училища у нас, както и в над 80 детски градини. Обучените преподаватели пък са над 6000.

В UpDate Мирослав Петров разкри, че телекомът скоро ще обяви повече информация за откриването на VIVA Tech Lab – пространство, което ще бъде специално оборудвано, така че да е в помощ на технологичните компании в България и на стартиращите такива. Информацията за лабораторията ще стане ясна в края на тази година, уточни още той.

„Това може би ще бъде и първото 5G място, което ще покажем“, разкри Мирослав Петров.

Цялото интервю с него вижте във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още