Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Блогосфера

Могат ли пенсионните фондове да купят ЧЕЗ Разпределение?

Те вече държат 33% от дружеството, имат пари и могат да назначат професионален мениджмънт

Могат ли пенсионните фондове да купят ЧЕЗ Разпределение?

Снимка: Ройтерс

Кой трябва да купи активите на ЧЕЗ в България и основно ЧЕЗ Разпределение България АД, което държи инфраструктурата (грубо казано жиците)? Това е основният въпрос в икономическия живот на България през последните дни.

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че влизането на държавата в сделката може да бъде усложнено от Търговския закон и европейските енергийни правила.

Никой обаче не споменава като възможност пенсионните фондове, които вече заедно държат 33% от капитала на ЧЕЗ Разпределение България АД.

През 2017 г. е имало подобен случай в Австралия. Там не офшорки, а китайци са искали да придобият местното електроразпределително дружество Ausgrid. Тогава австралийските власти дали червена светлина китайците, създали са нови регулации и специален борд за одобрение на подобни сделки. "Помолили“ са местните пенсионни фондове да влязат в сделката и да купят електроразпределителното дружество Ausgrid. Факт е, че стратегически активи не могат да бъдат купувани от когото и да е.

Пенсионните фондове имат активи за над 11 млрд. лв. и  лесно могат да увеличат дела си в ЧЕЗ Разпределение България АД от около 33% до почти 100%. Те лесно могат да направят търг за професионален мениджмънт и да осъществяват контрол над дружеството, което и сега е публично и акциите му се търгуват на БФБ-София.

От своя страна държавата ще може да контролира дружеството чрез Комисията за енергийно и водно регулиране, а със сигурност пенсионните фондове ще са съгласни представител на държавата да влезе в Надзорния съвет на ЧЕЗ Разпределение България АД.

Разбира се, освен пенсионните фондове малък дял в ЧЕЗ Разпределение България АД може да придобие Българският енергиен холдинг АД (например около 10%, което ще е достатъчно за силен контрол), както и други инвеститори.

В този смисъл варианти за действие има и трябва да се реализират. Ясно е, че вариантът група офшорки да придобият инфраструктурата, не е добър. Ако зад тях стоят политици, които оказват натиск на КЕВР и инвестициите бъдат занемарени, може да станем свидетели на регулярно спиране на електроподаването в Западна България.

Коментарът е авторски на журналиста Мариян Йорданов и не ангажира редакцията на Investor.bg.

Развитието на темата за ЧЕЗ може да следите тук 

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
0
 
7
 
15
преди 2 години
Няма профилна снимка
Ако бяхме нормална държава, щеше да е логично фондовете да могат да управляват дружеството, но в момента от целия шум става ясно, че държавата е решила да овладее ЧЕЗ, а от там насетне, нищо не се знае.
Имаше един лаф - като закрием държавата, последния да загаси лампата.
0
 
5
 
14
преди 2 години
Марияне, ако не бъде създаден такъв борд и в България, и други неща ще бъдат разпродадени и "дадени" до края на този мандат. Гинка, с нейният опит, дали няма да кандидатства и за концесията на летище "София"? Най-вероятно натам вървят нещата.
1
 
1
 
13
abdul до: khao
преди 2 години
Няма профилна снимка
Чети бе, ***:

Списък на стратегическите обекти и дейности от значение за националната сигурност:

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 181 ОТ 20 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СТРАТЕГИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ И ДЕЙНОСТИ, КОИТО СА ОТ ЗНАЧЕНИЕ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ
(ОБН. - ДВ, БР. 86 ОТ 2017 Г., В СИЛА ОТ 27.10.2017 Г.)
Приложение към чл. 1, ал. 1
I. Сектор "Земеделие, производство и безопасност на храните"
1.1. Производство на храни;
1.2. Съхранение на храни;
III. Сектор "Водни ресурси"
1. Стратегически дейности:
1.1. Осигуряване на питейна вода;
1.2. Контрол на количеството на водните запаси;
1.3. Мониторинг на качеството на водата.

(2) (Нова - ДВ, бр. 102 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 31 от 2006 г., в сила от 14.04.2006 г.) Храни са и напитките, дъвката и всяко вещество, включително и водата след излизането и от водоснабдителните съоръжения при крайния потребител, вложена в храната при нейното производство, приготвяне или обработка, както и бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води.

"както и бутилираните натурални минерални, изворни и трапезни води."

А интернета стратегически обект/актив/дейност ли е?
2
 
5
 
12
khao до: abdul
преди 2 години
Няма профилна снимка
Доставчиците на минерална вода актив засягащ националната сигурност ли са?
Не! други не умни въпроси имаш ли ?
3
 
8
 
11
преди 2 години
Няма профилна снимка
Да не забравяме че при инфлация едно от първите неща което с дига е тока. Така че е добра идея според мен пенсиите да влязат тук.

Още от