IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигитализирай менторството!

Дигиталната платформа Manatee Mentor, в която съосновател е българката Люси Сетиян, се опитва да направи менторството достъпно за всеки

10:36 | 01.02.21 г.
Дигитализирай менторството!

Когато наскоро бившият журналист Люси Сетиян завършва програма по бизнес магистратура, тя осъзнава, че те са много привлекателни заради възможността за менторство и наставничество, но са сравнително недостъпни със средна цена от 70 000 евро на година. Ето защо Сетиян си поставя за цел да либерализира менторството и да го направи по-достъпно за по-широк брой хора.

Така се ражда  дигиталната платформа Manatee Mentor, насочена към достъпно професионално менторство, която вече има регистрирани над 600 души.

„Имаме и около 70 ментори на доброволчески начала от много големи организации, които искат да участват в първата версия на приложението“, казва Сетиян в интервю за технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria.

„Едно от най-важните неща за нас като социален бизнес е нашите ментори да споделят поне една от нашите ценности. Те са солидарност – за да си готов да помагаш на другите, кураж – защото ако искаш да помолиш някой за помощ, това изисква да си смел, и любопитство“, казва още Сетиян. 

„Сблъскахме се с три основни проблема в тази сфера. Разбрахме, че организациите не знаят как да измерват стойността на менторските си вътрешни програми за развитието на личностния потенциал на служителите си. Освен това се оказва изключително трудно да се свържеш с ментор, особено ако той е на висока позиция. И трето – около 90% от хората, които интервюирахме, споделиха, че ако има подобна платформа, те биха се включили в нея“, споделя гостът.

Сетиян пояснява, че разработват мобилно приложение с безплатна версия и платена, където всеки може да търси своя ментори, но също и той самият да се превърне в ментор на някой друг. Самият процес по наставляване протича в платформата чрез чатове и разговори между наставника и потребителя, който се е свързал с него.

„Когато придобием достатъчно опит, искаме да създадем и модел, който да може да калкулира целия процес, т.е. –  ако ти правиш определени дейности, които например са ти възложени от твоя ментор, ние да изчислим след една година например къде ще бъдеш ти в развитието си, какво можеш да постигнеш“, допълва Сетиян.

Досега екипът от трима създатели е влагал собствени средства в проекта, но в бъдеще се планира или търсенето на партньори, които да помогнат в областта на програмирането, или директни инвеститори.

„Има два типа инвеститори – тези, които са с класически инвеститорски профил, и тези, които са по-скоро фондации, които са интересен инструмент и помагат на социални бизнеси, какъвто е и нашият“, поясни още Сетиян.

А по отношение на бъдещите опции в платформата Manatee Mentor планира внедряването и на опцията за т.нар. „инкогнито“ наставляване.

„Ако хората искат да не споделят своята идентичност, но ако искат например спешен менторинг по специфичен въпрос, защото са преживели бърнаут (крайно емоционално изтощение, изразяващо се най-вече по отношение на работата) например, искаме те да имат тази възможност“, разказва съоснователят на Manatee Mentor.

Целия разговор вижте във видеото!


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още