IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диверсификацията на газ зависи от либийската криза

Европа закъсня със своя стратегия за Африка, Китай и Индия я изпреварват с инвестициите, посочи икономистът Едуард Маринов

16:53 | 21.01.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

При достатъчно силно желание на външните играчи либийският конфликт може да бъде решен. Виждам възможност за Европа да бъде медиатор в това решение, но първо Европейският съюз (ЕС) трябва да има обща позиция. А в България, ако искаме диверсификация на газ, трябва да се вълнуваме какво става в Либия, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria икономистът Едуард Маринов, преподавател в Нов български университет.

В контекста на либийската криза

"В момента в либийския конфликт има много външни участници – руски и турски наемници, признатото от ООН правителство и опълчението, от друга страна, подкрепяни от различни големи глобални играчи", анализира ситуацията икономистът.

Според него положителният ефект на конференцията в Берлин за Либия е, че въпреки рехавите формулировки големите играчи се съгласиха да спрат да продават оръжие.

"Конфликтът в Либия е доходоносен за контрабандисти на оръжие и за петролни спекуланти. Страната е богата на нефт и газ. Към това се наслагват течащите проучвания на нови находища", посочи преподавателят в НБУ.

Eвропейските и световни икономически интереси в Африка

Той напомни, че не само Китай, но и Индия вече навлиза сериозно в Африка. “Най-голям потенциал в Африка има населението. В последните 7 - 8 години най-малко половината от десетте най-развиващи се икономики са африкански, поясни Едуард Маринов. – В момента съвсем малко под 30% от населението под 15 години в света живее в Африка. Затова е важно кой сега ще създаде трайни връзки. Най-силните икономики на Африка са Република Южна Африка, Египет и Нигерия."

Икономистът е на мнение, че най-добрата стратегия за риск, свързана със сигурността в Африка, е от типа План "Маршал", но смята, че Европа закъсня със своя стратегия за Африка. “Китай го прави вече от 15 години и за разлика от ЕС, не поставя условия за инвестициите си, информира той.

Едуард Маринов отбеляза, че Китай инвестира успешно в Африка чрез големи частни компании, които имат държавно участие с цел създаване на трайни търговски връзки.

"Строят инфраструктура. Почти безлихвено отпускат кредитиране за строеж на болници, язовири, пътища на места, поясни той и цитира проучване тип Евробараметър от миналата година. – 53% от гражданите на подсахарските държави имат положително отношение към китайските инвестиции."

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
Хляб има за всички, които имат въглеводороди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
дядя Вова
преди 4 години
"чакаме за заемеш позиция относно кризата в либия . за да знаем кои ще са ваш'те , за да се ориентираме за наш'те ..."Зелка, ваш'те са за управляемият хаос, защото той вдига цената назелените хартийки с холивудско покритите."наш'те" са за мир. Хляб има за всички, който имат въглеводороди.То и хляба е такова - въглеводороди, въглехидрати :)Кое в зелките е много кът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 12
zelka007
преди 4 години
дядя вова , чакаме за заемеш позиция относно кризата в либия . за да знаем кои ще са ваш'те , за да се ориентираме за наш'те ... твърде дълго чакаш опорките , айде ... кутев , какво се ослушва ... стига с тези общи приказки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още