Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Илия Лингорски: Портфейлната гаранция ще е във фокуса на мерките на ББР

Държавната банка ще предприеме мерки да поддържа бизнеса през банковата система след като се вдигне капитала ѝ, посочи главният икономист на ББР

гледано: 4549   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Мерките, които ще предприеме Българската банка за развитие (ББР), ще поддържат банковата  система
 като цяло в периода на извънредни обстоятелства, за да осигури достъп до финансиране на малките и средни предприятия през банките. Фокусът на мерките е портфейлна гаранция, която ББР чрез увеличения си капитал ще може да предостави на заинтересованите банки по определени критерии. Това каза Илия Лингорски, главен икономист на ББР, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.
Още по темата

Банкерът посочи, че правителството и екипът на ББР в момента „на най-високо темпо привеждат това, което беше обявено от министъра на икономиката и министъра на финансите през последните дни“.

„Става дума за мерките, които ще бъдат задействани през ББР за обезпечаване на непрекъснатост на ликвидността в банковата система. В момента, в който увеличението на капитала стане факт, ББР публично и прозрачно ще обяви всички критерии, по които програмите ще бъдат приведени в действие", обяви Лингорски и уточни, че не става дума за програма от мерки за спасяване на индивидуални компании, които са изпаднали в затруднение.

Главният икономист на ББР отбеляза, че е голямо постижение за България да има национална банка за развитие.

Лингорски напомни, че държавната банка е с 20-годишен опит и много добре изграден институционален капацитет.

Още по темата

„ББР може да поеме различни мандати по отношение на лизингово обезпечаване на финанси, по отношение на работа с търговските банки и с много трайни и добре развити стратегически партньорства", изброи той предимствата на кредитната институция.

По думите му един лев в капитала на ББР не е един лев в икономиката, а поне 3-4 лева.

„Работата ни с Европейския инвестиционен фонд и европейските партньори ще е един от начините за допълнителното внасяне на доверие при изпълнението на схемата. След като увеличението на капитала стане факт, ще излезем с изключително прозрачен пакет на целия механизъм, по който програмата ще бъде отворена към търговските банки", коментира Илия Лингорски.
 

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Колко е опасна за икономиката промяната в политиката на централните банки?