Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Никола Янков: Влизането на България в еврозоната през 2024 г. е реалистично

Това може да се случи, ако страната ни не влезе в икономически дисбаланси и не наруши маастрихтските критерии

гледано: 4731   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
3 гласа

Ако България не влезе в икономически дисбаланси и не наруши маастрихтските критерии, би трябвало процесът по присъединяване на страната ни към еврозоната да завърши през 2024 г. Това коментира Никола Янков, управляващ партньор на Експат Капитал и председател на СД на Експат Асет Мениджмънт, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

Националният план за въвеждане на еврото е „по-скоро технически документ, които включва действията, които трябва да се предприемат за обмяна на паричното обращение“, коментира гостът.

„Технически централната банка е подготвена за такива процеси и това не е проблем за България“, допълни той.

„Стабилизиране на икономическата система, насърчаване на чуждестранни инвестиции, вкарване на държавата в един по-богат и престижен клуб“ са част от позитивите, които страната ни ще извлече от присъединяването си към валутния съюз, заяви Янков.

„Основните препоръки на Европейската централна банка са свързани с вътрешно политическите въпроси в България т.е. функциониране на институциите и съдебната система, върховенството на закона, качеството на публичните услуги и регулациите върху бизнеса“, каза той.

„Ние сме интегрирани достатъчно силно в Европа и когато има забавяне в икономическия цикъл на континента, веднага това се отразява в България“, каза гостът относно положението на страната ни в коронакризата.

По думите на Янков разговорът за държавната подкрепа трябва да се фокусира по-тясно върху хората и компаниите, които са най-силно засегнати от ограниченията.

„Може би от средата на май или началото на юли се очаква вече животът ще се върне към някакво ниво на нормалност“, прогнозира Янков.

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на рубриката "Светът е бизнес" гледайте тук

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

5
 
2
 
1
преди 5 месеца
Присъединяването на Република България към еврозоната е с пренебрегване на влияещ за щети основен подход да се емитират евра. Грешката подсигурява възникване на щети.Пандемията COVID-19 предизвиква повече щети.Република България, колкото по-пълно изпълни приетия план толкова е с по-големи щети.За устойчив просперитет на еврозоната е необходим подобрен основен подход да се емитират евра.

Още от Bloomberg TV
Юлиана Николова: Унгарският анти-ЛГБТ закон ще влоши отношенията в ЕС