Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Bloomberg TV

Ще променят ли индустрията технологиите за 3D принтиране?

Фокусът ни е върху формообразуващи инструменти, за да се произвеждат нови продукти, посочи проф. Георги Тодоров, ръководител на лабораторията 3DCLaB

гледано: 1712   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Адитивните технологии (технологии за 3D принтиране) се развиват с бързи темпове и навлизат във всички сектори.

Това съобщи проф. Георги Тодоров, ръководител на лаборатория 3DCLaB в "София Тех Парк" и ръковoдител на Център за виртуално инженерство “Проф. Илия Бояджиев” към ТУ, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"3D принтирането осигурява възможността креативността и талантът да се изразяват все по-лесно. Адитивните технологии променят индустрията, тъй като чрез тях може да се създават нови форми и да се произвеждат нови продукти. Също така технологиите демократизират достъпа до материализация на по-широк кръг от хора", посочи ученият.

Той разказа и за актуалните проекти на 3DCLaB.

"В България се появиха много нови компании за 3D принитране. Лабораторията 3DCLaB в "София Тех Парк" работи по няколко проекта. Един от тях е осигуряването на възможността да се изграждат бързо формообразуващи инструменти, за да се създаде ново изделие, което да се популяризира", информира проф. Тодоров и обясни, че фокусът им се насочва към 3D принтирането на метал.

Георги Тодоров подчерта, че 3D принтирането на метал е най-сложната област.

“Именно то дава възможност да се създават инструменти, с които бързо и ефективно да се произвеждат изделия", потвърди ръководителят на 3DCLaB и обясни, че в момента екипът на лабораторията си си сътрудничи и с други компании в страната, за да се създаде български 3D принтери. По този проект фокусът е върху сферата на керамиката. Целта ни е да създадем нова концепция и ново поколение 3D принтери, които да позволяват принтирането на керамични изделия и форми за леярската индустрия, тъй като за нея са необходими формообразуващи инструменти.”

Какво още разказа проф. Георги Тодоров – можете да проследите във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Bloomberg TV
Проф. Димитър Хаджиниколов: Китай и САЩ ще сключат търговска сделка