Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

17 хотела са обявени за принудителна продажба от началото на втората блокада

Общата им стойност е близо 16 млн. лв., сочат данни на Камарата на частните съдебни изпълнители

17 хотела са обявени за принудителна продажба от началото на втората блокада

Снимка: Pixabay.com

Общо 17 хотела са обявени за продажба на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители от втората блокада у нас заради коронавируса на 27 ноември до 6 януари, показва справка на сайта на КЧСИ.

Общата им стойност е близо 16 млн. лв. Най-скъпият имот, обявен за принудителна продажба през разглеждания период, е хотел „Орхидея“ в курортен комплекс „Чайка“, Варна. Той е с площ от 6940 кв. м и разполага с 65 стаи, осем апартамента и една конферентна зала, както и два магазина за промишлени стоки, фризьорски и козметичен салон, ресторант, нощен клуб.

Още четири хотела по морето са обявени за публична продажба – хотел във Варна за 334,4 хил. лв., хотел в Несебър за 329,7 хил. лв., хотел в Балчик за 392,6 хил. лв. и хотел в село Лозенец, Бургаска област, за 783 хил. лв.

Планински хотели също излизат на тезгяха за публична продажба. Частни съдебни изпълнители са обявили за принудителна продан четири хотела в Смолян и Пампорово, като цената им варира от близо 900 хил. лв. до малко под 180 хил. лв.

Хотели в райони с активен туристически поток също са обявени за принудителна продажба. Три хотела във Велико Търново попадат в регистъра на частните съдебни изпълнители от края на ноември досега, а цената им е съответно 880 хил. лв., 778 хил. лв. и 328 хил. лв. За публична продажба са обявени и два хотела в села около Ловеч на цена от 260 хил. лв. и 243 хил. лв., един в габровското село Геша за 491 хил. лв., един в Троян за 518 хил. лв. и един в Кочериново за 45 700 лв. 

Още по темата
Това са само хотелите, които са обявени за принудителна продажба, тъй като собствениците им са изпаднали в несъстоятелност. В сайтовете за имотни обяви обаче също се предлагат немалко хотели, чиито собственици са решили доброволно да се разделят с тях. В Imoti.net към 7 януари има 456 обяви за продажба на хотели, над сто от които са на цена от 1 млн. евро нагоре, като тук влизат и немалко хотели в Гърция, а в OLX активните обяви към момента са 139.

По данни на друг имотен сайт средната продажна цена е близо 700 хил. евро, а средната цена на квадратен метър – 525 евро. Най-скъпият хотел, обявен за продажба в Imoti.net, е на цена от 9 млн. евро и се намира в бургаския квартал „Лазур“. Луксозният нов апартаментен хотел с площ от 6102 кв. м, който се намира в съседство с Морската градина в града, е 11-етажен и включва едностайни и двустайни апартаменти и мезонети, както и три подземни нива с паркоместа.

Около сто от обявените за продажба хотели в Imoti.net се намират по морето, предимно в района на Бургас и Добрич и по-малко във Варна и околностите. Немалко обяви има и за планински хотели в Банско, Пампорово и Боровец, както и за хотели в градове със силен поток от туристи като Велико Търново и Ловеч. По-малко са обявите за хотели в София и Пловдив, както и в други големи градове в страната.

Големият брой принудителни и доброволни продажби на хотели най-вероятно е свързан с коронавирусната пандемия. Макар че хотелите у нас не бяха затворени принудително по време на извънредното положение, силното намаляване на туристическите пътувания нанася тежък удар на хотелиерите.

През октомври техните приходи са намалели с близо 40%, броят на нощувките се е свил с над 30%, а броят на пренощувалите в местата за настаняване е спаднал с над 35%, показаха данни на Националния статистически институт (НСИ).

Към октомври м. г. близо 60% от участвалите в допитване на НСИ мениджъри на хотели са заявили, че приходите от дейността им са намалели в сравнение със септември. Поради това близо 17% са признали, че планират временно да преустановят дейността си. В опит да привлекат клиенти хотелиерите масово обмислят намаляване на цените, като над 62% от участниците в анкетата възнамеряват да понижат цената на пакета от услуги, а 48,3% - на нощувката.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
2
 
6
Yanis83 до: Ivel
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
За съжаление си прав.
0
 
4
 
5
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Следете какво става в Испания, те вървят около 3-6 месеца напред
0
 
4
 
4
дядя Вова до: nkavrakov1982
преди 4 месеца
1
 
7
 
3
преди 4 месеца
До другата пролет ще са много повече. Всичко което е на кредит ще фалира със сигурност. Банките ще са принудени да продават на много ниски цени ако въобще се намерят желаещи в тази патова ситуация.
1
 
10
 
2
преди 4 месеца
Президента на Бразилия обяви фалит във Вторник вечерта,заради Ковид и спрените помощи.
Бразилия фалира ,а тук нашите брокери и строителни предприемачи ни обясняват как имотите щели да растат и банките как било супер изгодно да се набиеш с техните кредити .

Още от България
Новото строителство и големите жилища са най-търсени в София