Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

53,3 млн. лв. ще струва преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г.

Средствата са осигурени от централния бюджет и ще бъдат разпределени в четири последователни години

53,3 млн. лв. ще струва преброяването на населението и жилищния фонд през 2021 г.

Снимка: Архив Ройтерс

Сумата от 53,3 млн. лв. ще струва планираното от Националния статистически институт (НСИ) 18-о преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. За сравнение, последното преброяване през 2011 г. е струвало около 27,5 млн. лв. Средствата ще бъдат осигурени от централния бюджет и ще бъдат разпределени в четири последователни години от 2019 до 2022 г.

Това става ясно от проект за Закон за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 година на Националния статистически институт (НСИ), качен за обществено обсъждане в сайта strategy.bg. Срокът на обществената консултация е до 30 октомври.

От предвидените средства най-голям е делът на оперативните разходи – 30,7 млн. лв., като най-голямото перо в тях са разходите за труд в размер на 27,1 млн. лв. Разходите на обществено време (остойностеното време за извършване на определени дейности) възлизат на 11 млн. лв., а инвестиционните разходи (за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи) са в размер на 2,6 млн. лв. За други регулаторни разходи, в които влизат разходите на МВР, са заделени 1,9 млн. лв.

В същото време от НСИ изчисляват, че регулаторните ползи ще са в размер на 54,5 млн. лв. От тях избегнатите загуби от неправилно разпределение на разходите за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще възлизат на 2,7 млн. лв. годишно. По 2,4 млн. лв. годишно ще са избегнатите загуби от неправилно определяне на бюджетните отношения между общинските бюджети и централния бюджет, а избегнатите загуби от неправилно разпределение на разходите за местни дейности в общините възлизат на малко над 2 млн. лв. годишно.

Още по темата
Целта на преброяването, което ще се проведе между 22 януари и 15 февруари 2021 г., е да се събере информация за 100% от населението и за 100% от жилищата. Датата е съобразена с насрочените след три години парламентарни избори през пролетта и президентски през есента, тъй като статистиците предпочитат времето на преброяването да не съвпада с нито един от двата вота.

Данните за лицата ще се събират чрез преброителни карти и преброител или по интернет чрез попълване на електронна преброителна карта, а данните за жилищните сгради - чрез преброителни карти и преброител. При отказ за предоставяне на данни е предвидена глоба от 160 лв.

Преброяването ще се извършва от НСИ, Централната комисия по преброяването, териториалните статистически бюра, областните и общинските преброителни комисии.

В НСИ смятат, че това ще е последното класическо преброяване. „Ако надделее мнението, че трябва да е електронно или да е комбиниран методът, ще ни е нужно време, за да се обяви обществена поръчка и да се изработи информационна система, чрез която да се събира информация и после да се обработва и да се достигне до крайни резултати“, каза на пресконференция в началото на юли председателят на НСИ Сергей Цветарски.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
Императорът до: Императорът
преди 2 години
...самостоятелно малцинство - извинявам се.
1
 
0
 
1
преди 2 години
Поне ще извадите ли реални данни - или пак ще изкарате ромовете 300 000... и още 700 000 - етнически "неутрални".

Аз тоя път вярно ще взема да се напиша гоговец - ще съм самостоятелно мачинство и ще искам баси привилегиите после.

К`во като съм бял - чувствам се гоговец и туй-то.

Още от България
КЗК даде на "СОФ Кънект" изключително право да оперира летище София