IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в центъра на Пловдив гонят софийските

Очакванията са тази година жилищата в града под тепетата да поскъпнат с до 5%

08:24 | 12.02.20 г. 9
<p>
	<em>Снимка: GettyImages.com</em></p>

Снимка: GettyImages.com

Цените на жилищата в централните райони на Пловдив започват да догонват тези в София, показват наблюдения на специалисти в сферата на недвижимите имоти. Причината е все по-доброто икономическо състояние на града и повишаването на средните доходи на населението.

"През последните години Пловдив затвърди позицията си на индустриален център, което се отрази и на търсенето на жилища и доведе до повишаване на цените на имотите“, коментира пред Investor.bg Иван Козаров, търговски директор на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate.

Миналата година Пловдив изпреварваше София по ръст на цените на жилищата, като особено силно беше покачването при новото строителство. Данните на Националния статистически институт (НСИ) за третото тримесечие на миналата година показаха скок на цените на жилищата в Пловдив с 12,3%, като при новите жилища беше отчетено поскъпване с 21,3%.

Според Константин Бояджиев, изпълнителен директор на инвестиционната компания "Галакси Инвестмънт Груп", ръстът на цените в Пловдив се формира основно от повишаващото се качество на новопостроените сгради. „Клиентите са взискателни и държат на добра инфраструктура, високо ниво на общите части и дворна среда. По-високата себестойност налага и по-висока продажна цена, която пазарът приема. Друг фактор за статистическия ефект на значителен ръст на цените е все по-честото предлагане на обзаведени жилища, които имат по-висока продажна цена. Статистиката не отчита този нюанс на предлагането“, отбелязва той. Неговите очаквания са цените на жилищата в Пловдив да отбележат умерен ръст до 5% през тази година.

Растящите доходи и ниските лихви по ипотечните кредити ще останат основен двигател на жилищния пазар в Пловдив и през тази година. "Благоприятната икономическа конюнктура създава оптимизъм, който предразполага към покупки на нов дом и инвестиции в недвижим имот. В Пловдив се наблюдава нетна миграция към града, което допълнително подкрепя пазара на жилища“, казва Константин Бояджиев.

Търсят се големи жилища

През тази година интересът на купувачите ще бъде насочен основно към големи апартаменти до 100 кв. м в сгради ново строителство в централните райони на Пловдив, прогнозира  Десислава Милошевич, регионален мениджър на "Адрес Недвижими имоти" в града. Цените на имотите новото строителство се движат в диапазона между 600 и 650 евро за кв. м, а в централните части достигат около 1000 евро на кв. м. В луксозните комплекси, които се намират в централните райони, цените стигат и до 1200 евро на кв. м, показват данните на „Адрес“. „Нивата през тази година ще бъдат сходни“, прогнозира Милошевич.

Тъй като централните райони в Пловдив вече са презастроени, много от купувачите се насочват към западните квартали, където има по-широки улици и по-големи междублокови пространства. В южните квартали цените са на по-ниски нива и привличат хора, които търсят бюджетни решения“, казва тя.

Според Козаров най-атрактивни в Пловдив са двустайните жилища „на зелено“ в диапазона 40 хил.- 50 хил. евро. За завършени и обзаведени двустайни апартаменти купувачите са склонни да платят 50 хил. - 60 хил. евро. Най-желаните квартали са Център, „Западен“ и „Смирненски“, засилен интерес се забелязва и към „Кършияка“.

Сред купувачите преобладават млади семейства, които имат едно или две деца, като те могат да бъдат разделени на две групи. Едните търсят своя първи дом, а другите искат да се разширят и избират по-голямо и комфортно жилище, казва Десислава Милошевич. Според Иван Козаров по-младите участници на пазара на недвижими имоти в Пловдив стават все по-активни, като повечето от тях разчитат на банково финансиране за закупуване на жилище.

Последна актуализация: 13:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 0
Веск
преди 4 години
1000, 3000 евра - джобни някакви. Пък инфлацията така е яхнала левчето, че скоро може и да го отлепи от еврото, то и с тези управленци начело. Чували сме ги тея. БВП ръст 3 до 3.5 процента, а имоти и доходи 10 процента за година. Бива, ама не може да е до безкрай. Бива година, две, три, а то май и на повече отива вече. Няма балон дето да не се е пукнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
Аз да припомня само, не че сте забравили де, но някои съвсем малди може да не знаят - преди предния пукнибалон в 2008ма-2009та Варна изпревари София по средни цени. С много малко. После стана каквото стана и днес Варна е далеч зад София. На този сегашния , т.е. бъдещия пукнибалон хита в тази статия казвате, че ще е Пловдив. Съгласен. Щото в Пловдив нямам имотни интереси де, та ми е и все едно. Чудеса сме виждали и явно много още ще видим, защото когато комунизмът си отиде, а истинска демокрация и пазарна икономика не са дошли си е точно времето на чудесата. НАй-голямото чудо ще е да видя по улиците на българските градове и села толкова деца, колкото например се виждат по старите български филми от рода на Войната на таралежите. Та я сега си помислете колко деца живеят на вашата улица, във вашия блок. Да питам ли за селата. Всичко друго е ден до пладне. Кой ще ги насели тези нови жилища?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 27 rate down comment 1
bgMan
преди 4 години
Шопите съсипаха целата държава значи... :)Няма ли да се спрете да давате подобни безумни цени за строителни технологии от миналия век?Пасивните къщи излизат между 1000 и 2000 евро кв.м. завършени до ключ и разходите по тях са ужаааааасно малки в сравнение с етажната собственост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 21 rate down comment 2
Yanis83
преди 4 години
Да, наскро минавах през Обеля.Много скоро проблемът с паркирането ще го има и там.От от около 10 новостроящи се сгради само една е читава.Най-фрапираща беше в Обеля 1 до Еконта,една права колона нямаше,повечето като нахапани от динозавър.Първа плоча видима денивелация 20-25 см. мисля,че обекта дори е спрян. За цените разбрах,че са сериозни:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 8
pinoccio
преди 4 години
жилищата в центъра на Пловдив гонят цената на тези в Обеля в София, където в мазетата гледат шарани и гъби, и където дори и за въпросните 1000Е кв.м. от статията няма да намерите. Но, иначе внушението е, че цените са нормални, щом и в Пловдив вече гонят софийските. Когато цените в центъра на Пловдив догонят 3000Е кв. м. на крайните квартали Иван Вазов и Лозенец, тогава да дойдат на напишат тези работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 1
al64ad
преди 4 години
Точно в пловдив фирмата която е с най-големи "възможности" и лапва почти всичко в централната част /вече включително и "горелите" тютюневи складове /се слави с некачественото си строителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 2
zelka007
преди 4 години
ха ха ... +1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 57 rate down comment 3
Yanis83
преди 4 години
Повишаващо се качество на строителството!Повечето нови сгради са уродливи творения на архитектурни врътки,изпълнени некачественно от некомпетентни проектанти,техници и работници.Всичко това с възможно най-евтините материали. Разбира се,има и качествено строителство,но то е пренебрежимо малко и се купува от хора които са наясно за какво си дават парите (те също са малко).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 59 rate down comment 10
nkavrakov1982
преди 4 години
Очакванията на строителите и брокерите, винаги са едни и същи. Ролята на медиите е услужливо да ги пробутват на хората, и да манипулират обществото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още