IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драгия Драгиев: Виждаме потенциал за над 200 магазина на Pepco в България

Моловете ще отстъпят пазарен дял на ритейл парковете у нас вследствие на коронавирусната криза, очаква Драгиев

08:30 | 25.08.20 г.
<p>
	Драгия Драгиев, оперативен мениджър на Pepco България.&nbsp;<em>Снимка: Pepco</em></p>

Драгия Драгиев, оперативен мениджър на Pepco България. Снимка: Pepco

Драгия Драгиев е оперативен мениджър на Pepco България. През последните 15 години той работи в различни мултинационални компании в сектора на търговията на дребно, бързооборотните стоки и недвижимите имоти, където заема управленски позиции на българско и европейско корпоративно ниво. Бил е изпълнителен директор на три компании за недвижими имоти. Има опит в изграждането на търговски центрове и търговски площи, като е изпълнявал финансови и оперативни дейности в Германия и България.

Драгия Драгиев има магистърска степен по бизнес администрация от американския университет "Пърдю", получена от GISMA Business School в Хановер, както и бакалавърска степен по математически науки от Техническия университет в Мюнхен. Полската дискаунт верига Pepco откри първите си два магазина у нас през март 2019 г. и оттогава не спира да разширява присъствието си на българския пазар. С Драгия Драгиев разговаряме за отражението на коронавирусната криза върху бизнеса на веригата и търговията на дребно в България и за плановете на компанията за откриване на нови обекти у нас. 

Каква е равносметката за Pepco от навлизането й в България в началото на миналата година до момента от гледна точка на финансови резултати и приемане от българските клиенти?

Финансовите резултати към момента са по-позитивни отколкото планирахме в първоначалния бизнес план за България. Ако вземем предвид първите 12 месеца от средата на март 2019 до средата на март 2020, продажбите са на по-високо ниво спрямо първоначалния инвестиционен план, както и сумарно оборотите на база много повече открити нови магазини отколкото планирахме. Кризата през последните месеци се отрази главно на обектите в молове, тъй като там намалението на посещаемостта е значително - с 20% до 60%, а това няма как да не се отрази негативно на оборотите след началото на кризата.

С колко магазина в България разполагате в момента и какви са плановете за броя им в бъдеще?

В момента разполагаме с 49 магазина в 26 български града и вече имаме национално покритие с работещи магазини от Видин до Бургас и от Гоце Делчев до Силистра. В по-големите градове имаме по няколко обекта, в София над 10 и ще открием ощ няколко до края на годината, в Пловдив - 7 и подготвяме откриване съвсем скоро на още три обекта,  във Варна вече имаме четири магазина. 

През следващите четири седмици предстои да открием и 50-ят ни магазин в България, което е много добро постижение в рамките на първите 18 месеца след откриването на първите ни два обекта в Пловдив миналата година. До края на тази календарна година ще отворят врати още 17 обекта в цяла България, включително и в няколко по-малки градове в Северна България. За следващата година отново сме планирали да открием над 30 нови магазина. Това темпо ще запазим и през идните години. Имаме намерение да открием нови обекти в повечето градове с около и над 10 000 жители, виждаме потенциал за над 200 магазина в България. 

Какви инвестиции са реализирани от Pepco в България и в какви направления?

Във всеки нов обект инвестираме значителна сума в довършителните или строителни работи и оборудване, за да реализираме обичайното качество и визия на магазина спрямо нашия стандарт на инвестиции. Инвестираме значителни средства в първоначалното обучение на нашите мениджърски екипи и колеги във всеки нов магазин, както и за колегите в централния офис в София.

Управителите и заместник-управителите на всеки магазин минават първоначална Pepco академия за ръководни кадри. Преди кризата с вируса екипите и обучителите се събираха в София в наша собствена академия до един от магазините ни в столицата, а през последните месеци реализирахме онлайн академии.  

Какво е отражението на коронавирусната криза върху бизнеса на групата Pepco като цяло и на филиала в България и ще повлияе ли на решенията за развитие на бизнеса в бъдеще?

Ние работим в дискаунт сегмента и цените ни са много атрактивни. По време на криза негативният ефект при нас е по-малък спрямо повечето търговци на пазара. Нашият асортимент е съставен от дрехи главно за деца и жени, както и стоки за домакинството.Това, което наблюдаваме през последните месеци е, че стоките за дома се търсят повече в сравнение с периода преди кризата с COVID-19.

Не спряхме да отваряме нови магазини, само през първите три месеца от началото на кризата открихме 13 нови обекта, всички извън молове. В момента дори виждаме още по-големи шансове, тъй като се освобождават добри локации за нови магазини и това ще ни даде възможност дори да увеличим инвестициите в нови обекти.

Естествено ще направим анализи в каква посока трябва да се развиваме като подобрение на асортимента, изисквания към визията и оборудването на магазините на база поуките от последните месеци в условия на завишена хигиена при обслужването на клиентите. 

Кои са факторите, които обуславят бързата експанзия на Pepco у нас и как избирате местата за разполагане на магазините си?

Бързата експанзия се дължи на успешно подбрания екип в България и начина на работа на Pepco в тази област с бързото вземане на инвестиционни решения. Всички колеги, които отговарят за експанзионния процес - от намирането на нови локации, договаряне на наемните договори, строителство, мърчандайзинг преди откриването, човешки ресурси или наемане на служители и обучители, маркетинг и оперативният отдел, който носи отговорност за продажбите и персонала в работещите магазини, са ентусиазирани да откриват много нови обекти, имат отлична компетенция в областта на търговията и работят ефективно съвместно. Всички осъзнават, че подобна скорост на експанзия не е постигана до момента в България и това също действа мотивиращо. 

Новите локации избираме предимно до хранителни магазини, тъй като до тях се получава много добро допълване като асортимент и локацията става по-атрактивна цялостно. Работим отлично с водещите хранителни вериги и си сътрудничим успешно, дори когато става въпрос да наемем помещения в някои по-големи супермаркети и хипермаркети.

Появиха се и доста местни инвеститори, които ни предлагат да построят обекти за нас и да ги наемем дългосрочно. В момента най-актуалният ни проект в тази сфера е предоставянето на идейни проекти за строителството на стандартни нови магазини Pepco с размер около 550 – 600 кв. м. Наемите, които плащаме, правят подобни нови проекти, които са специално построени за нас и най-често се намират до хранителен магазин, много рентабилни дори и в малките градове особено сега в ситуацията на криза.

Имаме силни обекти на пешеходни локации с голям поток от хора. Отзивите, които получаваме от наемодатели, са  позитивни, тъй като след откриването на наш обект на дадена локация трафикът от клиенти се увеличава значително. 

Какъв е бизнес моделът на Pepco, какво съдържа продуктовата линия и кои са клиентите, до които искате да достигнете?

Бизнес моделът на Pepco е фокусиран върху жените с деца и техните семейства. Над 95% от нашите клиенти са жени, повечето от които имат деца и искат да ги обличат с дрехи с добро качество и дизайн на много достъпни цени, както и да обзавеждат домовете си с интересни и модерни продукти.

Вече над 20 години Pepco работи в този сегмент, а колегите в централата в Познан, Полша, които разработват продуктите като дизайн, цветове, функционалност и качество, имат значителен опит и компетенция какво се харесва на нашите клиентки във всеки нов сезон.

Повечето ни служители в компанията (над 90%) включително на всички мениджърски позиции са жени. Това също е характерно за Pepco, нашите колежки най-добре познават продуктите, те най-добре могат да съдействат на клиентите ни в магазините, а това се отразява много позитивно и на продажбите.  

Как коронавирусната криза ще промени търговията на дребно у нас, кои ще бъдат факторите за успех в бизнеса?

Неминуемо темата за завишена хигиена и сигурност при пазаруването ще остане с голямо значение и вбъдеще, това ще се отрази и на дизайна и оборудването на магазините. Очаквам моловете да отстъпят пазарен дял на ритейл парковете и да видим повече нови ритейл паркове в България. Места за пазаруване на открито с по-лесно паркиране ще се радват на по-голям поток от клиенти, остава въпросът колко време ще продължи този тренд.

Потребителската кошница също се променя, едни асортименти се потребяват много по-малко, други повече, така че гъвкавостта относно асортимента ще бъде от значение. Целият тренд за работа и обучение онлайн ще повлияе позитивно на търговците, които предлагат стоки за подобрения на дома и необходими продукти за работа от вкъщи.

Относно дрехите се очаква да се купуват по-малко официални облекла за сметка на по-спортни и по-удобни дрехи за вкъщи. В зависимост от ценовия сегмент и типа асортимент онлайн пазаруването бележи и тепърва ще отбележи по-ускорен растеж. Търговците, които реагират оптимално на тези тенденции, ще имат и по-голям успех вбъдеще.   

Коронавирусната криза очерта необходимост от скъсяване на снабдителните вериги, какъв е механизмът на доставките при Pepco?

Да, все още анализираме цялото влияние на кризата върху веригата на доставки и какво трябва да подобрим вбъдеще. Ние имаме азиатски и европейски доставчици и изпитахме трудности заради кризата с COVID-19 през последните месеци относно доставките и зареждането на магазините.

На тази база ще си извлечем необходимите поуки. Преди няколко седмици отворихме наш нов собствен огромен логистичен център до Будапеща, който ще подобри бързината на доставките до всички наши магазини в България още през идните седмици и месеци. През пролетта започнахме да работим и с втора логистична фирма в България и очакваме по този начин също да си гарантираме още по-стабилни и навременни доставки по магазините.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още