IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийното обновяване на жилищата – по нов финансов модел

Няма да се натоварят домакинствата с ниски доходи, смята Адриан Балачи

16:10 | 17.09.21 г. 3
Енергийното обновяване на жилищата – по нов финансов модел

Целта на проекта SHEERenov е да разработи и тества модел за предоставяне на интегрирани услуги за енергийно обновяване на жилищни сгради. Изпълнението му ще подкрепи планирания от българското правителство преход от сегашния модел на 100% публично финансиране на проекти за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради към пазарно ориентиран модел със съфинансиране от собствениците. Това съобщи Адриан Балачи, директор на Асоциацията за глобален екологичен и социален бизнес, базирана в Унгария, в ефира на предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria. 

Проектът е на Столична община в партньорство с регионалното министерство, Българската фасилити мениджмънт асоциация, Естонския съюз на жилищните асоциации и частни компании. Финансира се по програма „Хоризонт 2020“ на ЕС. Ще бъде разработен финансов модел, подкрепен от гаранционен фонд. Това ще позволи предоставянето на евтини и достъпни кредити за сдруженията на етажна собственост, които планират сградно обновяване, обясни Балачи.

Моделът няма да натовари домакинствата с ниски доходи, тъй като повечето собственици в България ще плащат между 50 и 100 лв. на месец, каза гостът. Той добави, че този модел се прилага успешно в Унгария и Естония.

„В Унгария този модел беше въведен още през 1997 г., като гаранцията се е осигурявала от Международния валутен фонд. А в Естония шведска търговска банка кредитира многофамилните сгради, като си партнира с фасилити мениджмънт асоциация“, коментира гостът.

В момента Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни блокове в България е затворена за кандидатстване и не се знае кога ще бъде отворена. При това положение вариантите са собствениците да финансират обновяването със собствени средства или с кредити от търговски банки.

Новият финансов модел за достъпни заеми се очаква да бъде разработен и пуснат в момент, когато българската държава постепенно ще се откаже от пълното поемане на разходите за обновяване на сградите. В Националния план за възстановяване и устойчивост се предвижда за определен тип сгради държавата да поема 85% от тези разходи, а другите 15% да се осигуряват от собствениците на жилища.

Повече по темата може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 години
khao, то тогава ГЕРБ нямаше. По времето на царчето или бат'Серги беше. Сега си спомням детайлите, един по един. Боже, колко бързо минава времето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Това не е еко-зелена програма, а корупционна схема на твоите хора от Герб... нека да не бъркаме термините! Не е работа на Държавата ремонта на частни имоти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Действителен случай, далечната 200х година.Отивам да кандидатствам по подобна програма, дадоха ми една купчина листове за попълване. Почнах аз един по един, чак в предпоследния имаше следния текст: 'сумата, платена от Вас ще бъде върната след одобрение от наша страна'? Хех. Поразпитатах как става одобрението - оказа се, че ремонтът трябва да се изпълни от 'наши' фирми на 'наши' цени! И въпреки това - гаранция нямало!!!Поразговорихме се с познати, оказа се, че познат на мой познат се занимава с това - външна изолация, фуги и дограма. За 1/3, 33% от цената на еко-зелената програма след 2 месеца всичко беше готово! НЯМА бюрокрация, няма АКО се одобри от наша страна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още