Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Георги Шопов: Наредба за достъпната среда ще оскъпи новите жилища с 30%

Не сме съгласни с изискванията за разширение на коридори и тераси, коментира председателят на асоциацията на строителните предприемачи

Георги Шопов: Наредба за достъпната среда ще оскъпи новите жилища с 30%

Снимка: Архив Ройтерс

Новата наредба за достъпната среда не решава проблеми, а създава такива. Там пише, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания. Това ще доведе до повече общи части, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата. А по-голямата площ ще вдигне крайната цена на новите апартаменти с близо 30%. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

„Абсолютно излишно е всички апартаменти в една сграда да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания. Това ще оскъпи целия продукт и в крайна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена“, коментира той.

Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията беше обнародвана в „Държавен вестник“ на 12 февруари и влезе в сила месец по-късно. Тя отмени старата Наредба №4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, вкл. за хората с увреждания.

Още по темата

„Новата наредба ще усложни проектирането и ще направи минималната площ на един двустаен апартамент 80 кв. м. Едно от изискванията е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м", каза председателят на НАСП. Има и друго изискване – минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните (интериорни) врати – минимум 80 см“, поясни Георги Шопов.

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи  посочи, че идеята е апартаментът да стане достъпен за човек с инвалидна количка. „Това го приемаме, но не сме съгласни с изискванията за коридорите и терасите, защото те правят проектирането невъзможно. Заедно с други браншови организации настояваме за отмяна на част от наредбата“, обяви Шопов.

Той смята, че новите текстове за достъпна среда ще направят невъзможно проектирането на по-малки тоалетни в апартаментите, защото и за тях има други изисквания.

Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи изрази опасенията си, че при основни ремонти, преустройства и промяна на предназначението на имоти помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба, което в много случаи ще бъде невъзможно.

Георги Шопов препоръчва обществото ни да помисли в съвсем друга посока за подкрепа на хората с увреждания, както е в Холандия, Дания и др. страни от Западна Европа. Той е на мнение, че те трябва да станат активни лица в социалния и обществения живот.

„Ние сме в дълг към тези хора. Нивото на развитие на едно общество е функция на това как то се отнася към хората с увреждания. Новата наредба обаче не е в полза на никого – нито за обществото, нито за хората с увреждания“, категоричен е председателят на асоциацията. Той съветва регионалното министерство „да не оскъпява продукта, който всички ползваме“.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

2
 
3
 
4
Mechkata до: mrynmryn
преди 1 седмица
Не по-широката врата ще оскъпи жилището, а по-широкия коридор, по-широката тераса и по-просторната тоалетна/баня, също така по-широките общи части, коридори, антрета, асансьори, стълбищни асансьори и т.н.
От един минималистичен апартамент 60 кв.м, за да е достъпен и пригоден за живот от човек в неравностойно положение ще стане 80 кв.м, покривайки минималните изисквания за отстояния и разположение. И така предприемачът вместо застроявайки парцел с определена площ накрая да има 50 апартамента за продажба, ще има 40 и ще са по-скъпи, тъй като са по-просторни.

Аз предлагам първо да направим градската среда и обществените сгради, болници и училища достъпи за хората в неравностойно положение (това не са само инвалиди, а и хора с нарушено зрение, слух, говор, мозъчни увреждания) и чак след това да притискаме частните предприемачи в новостроящите се жилищни/обществени/промишлени сгради да предвиждат процент застроена площ подходяща и достъпна за хора с увреждания.

Представяте ли си да сте в количка например и да искате да посетите стария град във Велико Търново или просто да живеете в града на баирите?!?!?
Не малко часове съм прекарала в спор с един мой преподавател как закона казва едно, а в действителност нещата са съвсем различни и той накрая да ми обяснява..."колежке, в закона пише, че е препоръчително средата да е достъпна, а не задължително, затова инвалидите нямат достъп до общини, обществени сгради, библиотеки, театри, болници, аптеки и т.н и т.н и т.н...щото е само препоръчително!!!"

Относно коментиралите статията по-долу... ако не разбирате от дадена тема, по-добре замълчете... по-умно е.
5
 
3
 
3
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
При положение, че масово се продават необзаведени, как по-голяма врата, ще оскъпи жилището?
3
 
3
 
2
abdul до: дядя Вова
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Не е проблем, ще си напечатат парички и ще си купят каквото им трябва. Brrrrr. :-)))
4
 
7
 
1
преди 2 седмици
В предаваето си по американския телевизионен канал Fox News водещият Тъкър Карлсън заяви следното:

"Дървеният материал, от който може да се нуждаем в бъдеще, поскъпна с повече от 250 процента. Суровият петрол със 188 процента. Захарта — с 50 процента. Медта и оловото с повече от 80 процента. Цената на добитъка се повиши, а оттам и на месото; същото се случи и с пшеницата, а оттам и с всички производни стоки. Всичко в САЩ поскъпна!"

Още от България
Как да изберем имот за инвестиция - гледайте днес Tech 21