Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Имот в Airbnb в България - само ако половината съседи са съгласни

Идеята рискува да ограничи напълно възможността на собствениците на имоти да ги отдават краткосрочно

Имот в Airbnb в България - само ако половината съседи са съгласни

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Собствениците на имоти за краткосрочно отдаване под наем да получават съгласието на поне половината от съседите в жилищната сграда, предлагат петима депутати от ГЕРБ. Предложението е част от промени в Закона за туризма, които трябва да бъдат разгледани днес на второ четене в Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента. Депутатите, начело с Даниела Савеклиева, предлагат одобрението на поне 50% от съседите да е едно от условията за регистриране на имота, за да може да бъде отдаван законно в платформи като Airbnb и Booking.

„Идеята да има санкция от Общото събрание е добра. Собствениците, които населяват трайно сградата, трябва да имат някаква сигурност за обитаването си – какви хора пребивават, какъв е редът на пребиваването им. Необходимо е да има комуникация между собственика, който отдава имота си краткосрочно, Общото събрание и останалите собственици. На този етап обаче смятам, че предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения. Първо трябва да се помисли за промяна на Закона за етажната собственост, която да гарантира легитимно провеждане на общи събрания“, коментира пред Investor.bg Ламбро Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС). 

Предложението ще създаде повече проблеми, отколкото да намери решения.

Причината е, че в момента кворум от 50% присъствие на общите събрания в жилищна сграда е изключителна рядкост, а повечето имоти за краткосрочно отдаване под наем се намират в централните части на София и други големи градове, където преобладават имоти, закупувани с инвестиционна цел, и жилища, в които живеят възрастни хора.

„Общото събрание е форма на присъствено вземане на решения и в тази връзка би следвало първо да се помисли за промяна в Закона за етажната собственост, който да позволи дистанционно вземане на решения или да смекчи кворумите за приемането им, за да не се получи обратен ефект. Рискуваме напълно да ограничим възможността на собствениците на имоти да ги отдават краткосрочно, тъй като това ще бъде свързано с общата воля на едно събрание, чиито механизми за вземане на решение не са съвсем прецизни. Те създават трудности при ежедневното управление на етажната собственост, а какво остава за извънредни случаи каквото е краткосрочното отдаване на имоти“, отбеляза Попов.

Още по темата

Припомняме, че в края на миналата година депутати от ГЕРБ начело с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова разбуниха духовете с предложение за задължително категоризиране на имотите за краткосрочно отдаване под наем по подобие на къщите за гости и хотелите, като при системно нарушение от страна на собственици на некатегоризирани обекти се предвиждаше спиране на достъпа до онлайн платформите.

След силния обществен отзвук изискването за категоризация отпадна и остана само вписването им в регистъра на местата за настаняване към Министерството на туризма. Заплахата за спиране на достъпа до платформите обаче остана - за две седмици при първо нарушение и 30 дни при повторно нарушаване на правилата. За нарушителите се предвиждат глоби от 500 до 5000 лв. за физическите лица, които не са търговци, а за едноличните търговци и юридически лица се въвежда имуществена санкция в размер от 1000 до 10 000 лв. Промените бяха приети от депутатите без никакви дебати с гласуването на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2020 г.

С промени в Данъчно-осигурително-процесуалния кодекс в края на годината пък парламентът реши собствениците на имоти за краткосрочен наем да плащат патентен данък от 25 до 250 лв. в зависимост от местонахождението на обекта.

По статията работиха: автор Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (20)

   1| 2    
0
 
0
 
20
преди 1 година
Няма профилна снимка
Някой би ли ми казал, дали ако имам стаи, които отдавам под наем, плащам им патент и имам за контрагент Air bnb или Booking, ще трябва да сме регистрирани и по ДДС?
7
 
8
 
19
преди 1 година
Добро решение. AirBnb, удря хората, които живеят на дългосрочен наем+вдига цените на жилищата, ограничава пазара на имоти,, и пазара на наеми. В много страни също се въведоха ограничения. Балона на жилищни имоти е колосално раздут. Не слушайте какво ви говорят "специалистите" - брокери на недвижими имоти, цените нямат нищо общо с реалните заплати. Смучат се статистики за средни заплати, спрямо црната на м2 жилищна площ, само че статистиката за самитр заплати е лъжлива, защото там влизат заплатите на мениджъри, директори, висш персонал, което изкривява данните. Ако извадим техните заплати, средната за София ще отиде на 700 евро, но бруто, нетото е 1000,1200 лева някъде. Освен това, ако ги слушате как прилъгват хората да теглят кредити, че било изгодно, защо не кажат, какви са РАЗХОДИТЕ за живот сега, спрямо цените преди 10 години, заплатите и разходите от преди 10 години. Там се мълчи, и се пази тишина. Има и други неща, маса хора, инаше които се излъгаха, по лъжи и манипулации за инвестиции, и накупиха имоти, даже има и много с ипотепни кредити, именно да си избиват инвестицията през ArBnb. Сега ще видим какво ще правят, като се въвеждат ограничения+това че се строи още и още, и излизат апартаменти, не малко на пазара на дългосрочни наеми. Да не говорим, ако вдигнат и лихвите изведнъж. Защото банкера си взима чадъра, когато завали. Това всеки умен човек го знае.
1
 
17
 
18
преди 1 година
Няма профилна снимка
От тези мерки тип "по-светец и от папата" аз разбрах само едно - не е желателно да се отдават имоти на краткосрочен наем!!! Рискът за 20-30лв да те олепат за 3000 - 5000лв не е малък! За това по-скоро ще гледаме от страни надуващият се балон на цените на наемите и ще се чудим, защо пазарната ни икономика буксува!
4
 
3
 
17
Minka до: zelka007
преди 1 година
Бр.37 на Държавен Вестник от 04.05.2018г.,чл129,стр.19 до 20, буква В, параграф 68 гласи: необходим е документ удостоверяващ съгласие на 50/100 от собствениците на сграда,, ,в която се отдават апартаменти или стаи за гости под наем,подлежащи на категоризация по закона за туризма и наредбата за категоризация за туристически обекти.
0
 
7
 
16
khao до: zelka007
преди 1 година
Няма профилна снимка
как да не е, баш това е работата на полицията, да вкара нещата в ред.ползвай шанса, Дай си и ти апартамента ... входа вече е разработен :)

Още от България
Как концепцията Living room завладява работните пространства