Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Коронавирусът ще увеличи свободните офис площи у нас и ще притисне наемите

Промяна в структурата на заетостта в икономиката може да доведе нови ключови участници на имотния пазар, прогнозира консултантска компания

Коронавирусът ще увеличи свободните офис площи у нас и ще притисне наемите

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Пазарът на имоти е функция както на общата икономическа картина, така и на бизнеса на клиентите – купувачи, продавачи, наематели, инвеститори. За разлика от финансовите пазари обаче, той реагира на промените с известно забавяне. Ситуацията с коронавируса ще окаже по-осезаемо въздействие върху пазара на бизнес имоти у нас през следващите тримесечия, очаква консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

В краткосрочен план очакванията са за забавяне на активността на наематели и купувачи. „Заради чисто физическите ограничения, които налагат властите и здравните органи, много компании ще отложат плановете си за разрастване, а в някои случаи ще предпочетат да разполагат с финансови буфери, за да си гарантират спокойствие в по-трудните периоди“, отбелязва Forton.

Компанията прогнозира ръст на свободните площи на офис пазара, който ще окаже натиск върху наемните нива. Завършването на нови офис проекти ще бъде отложено, където е възможно. „Търговците ще забавят експанзията си и навлизането на нови пазари до нормализиране на обстановката. Планираните откривания на нови 5-звездни хотели в София тази пролет също ще бъдат отложени“, пише консултантската компания.

Още по темата
Тя очаква в офис сегмента проектите за съвместна работа да бъдат сериозно засегнати, което ще ограничи ръста на площите, а може да доведе и до отпадане на по-малки и финансово нестабилни участници от пазара.

„В средносрочен план ще наблюдаваме цялостно преструктуриране на отделни бизнеси, което ще се отрази и върху пазара на имоти. Тоталната дигитализация и виртуализация, на която вече сме свидетели, ще стимулира още по-динамичното развитие на ИТ и аутсорсинг бизнеса, които са и основните играчи на офисния пазар в България“, очаква Forton.

Преструктурирането на някои бизнеси ще доведе до освобождаване на работна ръка, което ще има негативен ефект в краткосрочен план, но в средносрочен ще бъде шанс за преквалификация.Това от своя страна ще доведе до промяна в структурата на заетостта в икономиката и не е изключено да видим нови ключови участници на имотния пазар, допълва компанията.

„Сегашната ситуация с блокирани производства и спрени доставки показва, че е нужна диверсификация на мощности и реорганизация по веригата на доставка (supply chain). Това ще подсили ефекта от  търговските войни и ще подтикне редица компании да търсят алтернативни локации и доставчици, за да подсигурят цикъла си на производство в случай на затрудняване на обстановката. Ще наблюдаваме ефект, подобен на т.нар. near shoring, който стимулира редица доставчици да инвестират в мощности в Централна и Източна Европа през последните години. Още обаче е рано да се прогнозира кои региони ще бъдат облагодетелствани в световен мащаб“, пише Forton.

Според компанията настоящият период с ограничено придвижване ще даде допълнителен тласък на електронната търговия. Онлайн магазините и всички компании по веригата на доставка (куриерски, логистични и т.н.) ще стават все по-ключов фактор за търсенето на складови и логистични площи.

Не е изключено сегашната ситуация на ограничено потребление да доведе до трайно преосмисляне на потребителските навици в бъдеще. По-ограниченото движение на стоки в глобален план ще даде шанс за възраждането на по-малки местни производства, отбелязват от Forton.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Как се отразява коронакризата на проптех индустрията?