Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Местната власт и "Артекс" отново спорят за законността на "Златен век"

Кметът на район "Лозенец" поиска събарянето на 34-етажната сграда в столичния квартал

Местната власт и "Артекс" отново спорят за законността на "Златен век"

Небостъргачът "Златен век" в квартал "Лозенец". Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Местната власт в София и строителната компания „Артекс“  отново влязоха в словесна престрелка за законността на небостъргача „Златен век“.

Вчера новият кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов поиска от директора на ДНСК Иван Несторов да издаде заповед за събаряне на строящия се небостъргач в столичния квартал. Според него строителството на високата сграда е незаконно, защото презавереното строително разрешително е изтекло.

Павлов поиска също от столичния кмет Йорданка Фандъкова да промени подробния устройствен план на „Лозенец“, за да отговаря на Общия устройствен план на София, който забранява в тази част на квартала да се строят сгради с височина над 20 м.

Още по темата
В съобщение до медиите от тази сутрин „Артекс“ за пореден път защитава строителството на 34-етажния небостъргач „Златен век“ и припомня, че в края на юли Софийският административен съд е потвърдил валидността на разрешението за строеж до 2028 г. Според компанията действията на Павлов „целят правен прецедент, който освен че ще бъде негативен сигнал към българските и чуждестранни инвеститори, ще създаде възможност да се атакуват редица мащабни строежи, включително и редица инфраструктурни проекти в страната, за които поправката в чл. 153 на ЗУТ е направена и важи“.

Строителният надзор спря за постоянно изграждането на небостъргача „Златен век“ през април след среща на премиера Бойко Борисов с недоволни жители на квартал „Лозенец“.  Мотивите бяха свързани с нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж.

Софийският административен съд обаче счете, че в момента на издаването на заповедта на ДНСК за спиране на строежа посочените в нея нарушения вече са били отстранени. Освен това според съда констатираните пропуски налагали частично, а не цялостно спиране на строителната дейност.

Впоследствие ДНСК обжалва решението на съда пред Върховния административен съд. От „Артекс“ съобщават, че изчакват окончателното решение на ВАС по казуса, за да продължат строителството на небостъргача.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Коронакризата препъна покачването на жилищните цени в България