IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият собственик на мол "Галерия" в Бургас готви разширение от 15 хил. кв. м

Предвиден е ремонт и на търговския център "Галерия" в Стара Загора, който южноафриканският фонд MAS Real Estate придоби заедно с обекта в Бургас

11:25 | 13.03.18 г.
<p>
	Мол Галерия Бургас. <em>Снимка:&nbsp;https://galleriaburgas.bg</em></p>

Мол Галерия Бургас. Снимка: https://galleriaburgas.bg

Новият собственик на търговските центрове „Галерия“ в Бургас и Стара Загора – южноафриканският публичен фонд MAS Real Estate, планира разширяване на мола в Бургас, пише в междинния отчет на компанията за второто полугодие на 2017 г.

„В отговор на силното представяне и търсенето на наемателите се планира разширение от 15 хил. кв.м и преконфигуриране. Разширението на търговския център ще увеличи площите за мода и отдих и забавления и ще консолидира доминиращата позиция на мола в района, в който той има обхват (приблизително около 480 хил. души на 1 час разстояние с кола)“, посочва се в междинния отчет на дружеството.

MAS подчертава, че броят на посетителите се увеличава значително през лятото заради туристическите потоци, тъй като Бургас е в близост до най-популярните курорти и курортни селища на Черноморието.

Планира се и основен ремонт на търговския център „Галерия“ в Стара Загора, така че да се подобри средата, допълва инвеститорът.

Двата български мола носят и втория най-голям приход на компанията от инвестициите в отделните им държави за втората половина на 2017 г., вижда се от отчета. За периода юли – декември приходите от българските активи достигат над 5,172 млн. евро.

Единствено германските активи реализират по-високи постъпления – приблизително 7,38 млн. евро за периода. След България на трето място са британските активи с малко над 4 млн. евро, а на четвърто са инвестициите на фонда в Полша с малко под 4 млн. евро.

Стойността на българските активи на MAS Real Estate се изчислява на над 67,181 млн. евро. По-малка е стойността на инвестициите на компанията само в Холандия, Швеция и Швейцария. В съседна Румъния компанията участва в строителен джойнт венчър за развитие на проекти в Букурещ, който се оценява на почти 126,7 млн. евро.

Печалбата на MAS за второто полугодие, която ще бъде разпределена на акционерите, възлиза на 17,1 млн. евро, което е с 98% повече на годишна база. Разпределението на акция е почти 3,6 евроцента.

Компанията посочва, че се облагодетелства от силния си баланс и конкурентоспособния бизнес, както и от последните сделки за сливания и придобивания и за разработване на нови активи. До юни 2019 г. компанията очаква печалбата за разпределение на акционерите да се увеличи с още 30%. В тази връзка се планират и още придобивания и разширяване на инвестициите.

MAS Real Estate придоби двата мола – в Бургас и Стара Загора, пред април 2017 г. за 62 млн. евро от полската инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC), която запази само инвестицията си в офис проект в близост до Бизнес парка в София.

Трансакцията е осъществена чрез дъщерното дружество PKM Investments. Управлението е съвместно с Prime Kapital, с която MAS оперира и в Румъния.

MAS Real Estate е публична компания, листната на борсите в Йоханесбург (ЮАР) и Люксембург. Основана е през 2009 г.  Основният обем активи на компанията се намират в Германия – предимно търговски центрове и един индустриален имот, и Великобритания – хотели и индустриални имоти. 

Други инвестиции MAS притежава в Полша, Румъния, Словения и Швейцария и активно се разширява на пазара на имоти в Централна и Източна Европа.

Моловете „Галерия“ в Бургас и Стара Загора са едни от най-стабилните търговски центрове извън София. В последните години заетостта им достига средно 95-97%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още