Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Строителни предприемачи: Не искаме държавна помощ, а да продължим да работим

Те настояват още за дигитализиране на административния процес и продължаване на банковото финансиране за населението и бизнеса

Строителни предприемачи: Не искаме държавна помощ, а да продължим да работим

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) иска държавата да създаде условия и възможност производствата, включително строителството, да продължат да работят в ситуацията на коронавирус при спазване на определени мерки.

Това става ясно от отворено писмо на асоциацията до премиера Бойко Борисов, министри, представители на местната власт в София, ръководители в банковия сектор и председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, разпространено до медиите.

Подобно мнение изказва и икономистът Петър Ганев от ИПИ, според когото най-важната антикризисна мярка в момента трябва да  е отварянето на Закона за мерките по време на извънредно положение. По думите му всякакви срокове и процедури са ненужно замразени чрез чл.3 и чл.4 от закона и макар да работи, строителството не може да започне нови проекти.  

Именно затова строителните предприемачи настояват също за дигитализиране на административния процес и по-конкретно - за въвеждане на електронно разрешително за строеж, продължаване на банковото финансиране за населението и бизнеса и създаване на икономически съвет от доказани експерти, които да анализират текущата икономическа ситуация и да предложат адекватни мерки за оцеляване на икономиката.

Още по темата

„При спиране на административния и производствен процес ефектът за стопанството на страната ще е пагубен. Този негатив ще се изстрада както в обществен, така и в личен план. Ще се появи огромна маса от безработни граждани, за които държавата няма да има ресурс за социални помощи и осигуряване. Само в строителството са заети над 200 000 работници, които осигуряват препитанието на над 500 000 души. Няма да могат да се обслужват потребителските кредити, което ще доведе до блокиране в банковия сектор. Ще фалират много производства и стопански дейности, което драстично ще намали приходите към бюджета. Той от своя страна няма да може да изплаща пенсии и заплати. Няма да могат да се финансират жизнено важни сектори като здравеопазване, образование и вътрешна сигурност. Това ще доведе до истинска и комплексна криза в обществото - нещо, което заедно не трябва да позволяваме“, се казва в писмото на НАСП.

Строителните предприемачи изразяват готовност да дадат своя принос за справяне с кризата и допълват, че няма да пестят ресурси и средства за участие в мероприятия и дейности, помагащи в ситуацията. „Не по-малък принос ще бъде да не се поддаваме на паника и чувство за лична безопасност и просперитет, а да продължим производството, същевременно стараейки се да запазим работните места, които сме създали“, посочват от НАСП.

„Ние като браншова организация не искаме държавна помощ, която в тези времена ще е много по-необходима другаде. Ние искаме да ни се позволи да продължим да работим и по този начин да сме полезни на държавата в тези трудни времена“, допълват от асоциацията.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
9
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
айде и тия ... тоест искате да ми кажете че си вадите разрешителното две седмици преди да почнете новия проект... що ли не ви вярвам !
0
 
10
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Блажени са вярващите, от една страна съм съгласен, че не могат да започнат нови проекти, но от друга не избързват ли малко? Какво ще стане, ако това нещо продължи до юни и има по-сериозен срив на икономиката и купувачите изчезнат за 1-2 години, а те нямат средства, с които да се издържат? Това, че сградата вече е построена, не означава, че правиш пари от нея.

Още от България
Окончателно: Строителството на небостъргача "Златен век" продължава