Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Вълна от инвестиции в жилищно и офис строителство се очаква през 2015 г.

Догодина ще има засилено търсене на инвестиционни имоти, но предлагането на търговски площи ще е в застой, прогнозират от Forton

Вълна от инвестиции в жилищно и офис строителство се очаква през 2015 г.

Засиленият интерес към офис сгради вече води до рестартирането на проекти, които до момента са били замразени. Снимка: архив, Ройтерс

Нова вълна от инвестиции в офис и жилищни сгради се очаква да започне у нас през 2015 г. Това прогнозират от консултантската фирма Forton, която е стратегически партньор на международната компания Cushman & Wakefield в България и Македония.

Още по темата

Според експертите ръстът в търсенето на имоти ще се разпростре извън София, първоначално в Пловдив, Варна и Бургас. Търсенето на  индустриални площи ще продължи и в по-малките градове с традиции в промишлеността.
В същото време ще продължат процесите на преструктуриране и оптимизация на пазара на търговски площи. Търсенето там ще се насочи към пазари, на които големите модни вериги и търговци на обувки не присъстват.

Рестартиране на бизнес проекти и поглед към Македония

Засиленият интерес към офис сгради вече води до рестартирането на проекти, които до момента са били замразени.

„Изграждането на „СПС тауър“, офис сграда с 10 хил. кв .м отдаваема площ до „България мол“, беше възобновено след придобиването й от нов инвеститор. Тя ще бъде завършена в първата половина на 2015 г. като отговор на силното търсене на висококачествени площи“, каза Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton. „Както прогнозирахме по-рано тази година, проекти, които дълго време са били в застой, след като са били завършени, вече намират своите ключови ползватели: XS Tower, Q Center и в последните седмици – „Бенчмарк бизнес център“ на бул. „Цариградско шосе“, добави Пашова.

Очаква се търсенето на офиси да даде тласък и на новото строителство извън София. „Пловдив, Варна и Бургас разполагат с човешки ресурс за изнесени центрове за обслужване на клиенти и за момента ограничено предлагане на площи, където да се настанят компаниите“, смята още Пашова.

Когато възможностите за експанзия на търговците в страната намаляват, в Македония търговските площи ще бъдат най-динамично развиващият се пазар, най-вече заради новото строителство, смятат от Forton. Облекчаването на регулациите на бизнеса и благоприятните данъчни условия правят страната привлекателна за чуждестранни инвеститори, особено за ИТ и аутсорсинг компании. Междувременно големите корпоративни наематели ще поддържат търсенето на офиси в Скопие високо.

„Възстановяването ще обхване по-голяма територия през следващата година в пазарите, на които Forton работи. ИТ и аутсорсинг индустрията, от една страна, и търговията на дребно, от друга, претърпяха съществено развитие през 2014 г. Вследствие от концентрацията им в тесен кръг от локации очакваме развитие както в посока следващите по размер градове, така и в съседни страни, които предлагат добри условия за бизнес. Виждаме Македония като логична стъпка за български търговски вериги и международните доставчици на аутсорсинг услуги, които вече работят в повече от една локация в България", казва Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Умерено покачване в цените на жилищата

След като цените на жилищата започнаха да нарастват в София, строителните предприемачи вече увеличават оборотите. „Наблюдава се раздвижване и в жилищния сектор поради липса на качествени проекти, които да отговарят на нуждите на купувачите“, казва Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки“ във Forton. Според него активно се търсят атрактивни парцели за жилищно строителство на добри локации в София. Цените тръгнаха нагоре, но умерено, поради факта, че основно се търсят парцели на обезщетение“, допълни Владимир Гюрджиев, мениджър „Логистични и индустриални площи и парцели“ в компанията.

Ще се запази и търсенето на имоти за индустриално строителство. “През 2015 г. ще се търсят основно парцели с  изградена инфраструктура, както и възможности за производство в съществуващи сгради. Потенциалните локации си остават около традиционните индустриални центрове“, каза той.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
2
 
9
преди 5 години
Няма профилна снимка
Ще има беженска вълна, но и те не остават, а само преминават. Тогава? поредният блъф.
3
 
11
 
8
преди 5 години
Няма профилна снимка
Напра'о цунами се очаква...
В брокерските сънища...
4
 
28
 
7
преди 5 години
Няма профилна снимка
Половината апартаменти в София са празни. Стоят като куче касички.

Сега остана другата половина дас и купи по още един имот, че само с един накъде.
5
 
19
 
6
преди 5 години
Аз откога ви разправям че някое лоби (масонско) се е нагушило догоре с евтини имоти и сега промива мозъци като в СССР през 1948 година та дано поскъпнат и да си умножи инвестициите.
4
 
22
 
5
преди 5 години
Няма профилна снимка
Лелллллееее - все едно четем пропаганда от 70-те за следващата петилетка!!! WTF, Forton - я по-сериозно, моля!

Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие