Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Централна и Източна Европа

Босна и Херцеговина се изправя пред хуманитарна криза с мигранти

Властите не осигуряват условия за прием на заседналите в страната бежанци въпреки получената помощ

Босна и Херцеговина се изправя пред хуманитарна криза с мигранти

Снимка: архив Ройтерс

Липсата на дългосрочни решения отново създава хуманитарна криза по границите на Европейския съюз (ЕС).

Редица водещи правозащитни организации, включително Amnesty International, Jesuit Refugee Service Europe, Médecins du Monde Belgique и Refugee Rights Europe, призовават за незабавна помощ за справяне с настоящата извънредна ситуация с мигранти в Босна и Херцеговина, както и за трайни институционални решения на нуждите на хората, пише онлайн изданието Emerging Europe.

Приблизително 2500 души, включително 900 жители на временния лагер Липа, остават без основен подслон в опасно студени условия в Босна и Херцеговина, тъй като властите не осигуряват подходящо настаняване на мигранти и търсещи убежище. Агенциите на ЕС продължават да подкрепят краткосрочни решения, посочва изданието.

Още по темата
„Настаняване е на разположение за някои хора, които в момента спят при ниски температури в Босна и Херцеговина. Липсва политическата воля това да се случи. Властите на всички нива трябва незабавно да осигурят подходящ подслон и помощ на нуждаещите се“, казва Ив Геди, директор на Службата за европейски институции на Amnesty International.

Помощ от ЕС

ЕС предостави над 88 млн. евро помощ на Босна и Херцеговина за укрепване на капацитета ѝ за управление на миграцията през последните три години. Въпреки това страната не е успяла да определи подходящи съоръжения за настаняване на мигранти и търсещи убежище, да поеме пълната отговорност за управлението на съществуващите съоръжения или да осигури минимално гарантирана подкрепа на заседналите в страната.

„Сега ЕС трябва да работи с властите в Босна и Херцеговина за намиране на системни, дългосрочни решения, които да отговорят на нуждите на хората на територията ѝ и да гарантират, че тази ситуация няма да се повтори отново през следващата зима“, каза Ив Геди.

„Отговорността на ЕС е ясна - настоящата хуманитарна криза също е следствие от политиката на ЕС за укрепване на границите, която остави хиляди хора в безизходица в периферията му или в съседни държави“, допълва Геди.

Опасен лагер

Голяма част от мигрантите в Босна и Херцеговина са настанени във временен, импровизиран лагер в Липа в Северозападна Босна, който беше затворен на 23 декември. По време на затварянето избухна пожар, който превърна района в необитаема пустош. Оттогава властите са поставили десетки отопляеми палатки, но още близо 400 души са в импровизирани заслони при обилен снеговалеж и ниски температури, които ще падат още.

Още по темата

„Без достъп до течаща вода, подходяща канализация или отопление и значителни рискове за здравето и безопасността на хората, Липа е неподходящо място за настаняване“, казва Геди.

Много хора, включително семейства с деца, продължават да търсят убежище в паркове, изоставени къщи и фабрики, както и гори близо до границата с Хърватия.

Предвидима криза

Настоящата хуманитарна криза беше предвидима и имаше възможност да бъде избегната, смята Геди.

В момента в Босна и Херцеговина има около 8 500 мигранти и търсещи убежище, като около 6 хил. от тях са настанени в центровете за приемане, управлявани от ООН. Някои от центровете, изградени със средства от ЕС, обаче не могат да се използват, защото местните власти възпрепятстват операторите.

Подобни съоръжения има и в други части на страната, но Съветът на министрите на Босна и Херцеговина и местните власти не постигнаха споразумение за използването им. Това прави невъзможно преместването на хора, които в момента спят на открито.

Сложната конституционна структура на Босна често води до размиване на отговорността, а политическата воля за координиране на реакцията при кризи или управление на въпроси със споделена отговорност е от съществено значение.

Всъщност от години Унско-санският кантон на границата на Босна и Херцеговина с Хърватия се справя сам с мнозинството хора, заседнали на територията на страната. Местната власт затова и въведе мерки, за да спре наплива на хора към областта.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

3
 
2
 
2
преди 4 дни
Примерче какво ни чака:

https://youtu.be/cG_nnzb_Iho

Албанската мафия биела в САЩ и сицилианската, и руската, и китайската...
2
 
7
 
1
преди 4 дни
стига вече с тая политкоректна дума "бежанци" ..... от кого бягат, къде ся се води война ? Никви бежанци не са ами са чиста проба 24 карата мигранти, икономически мигранти кат тия няколко милиона п.а.р.а.з.и.т.и. дето нахлуха в Европа по покана на и.з.к.у.ф.я.л.о.т.о. бабе Меркел дет ги покани и ся изсмукват социалната система на Германия и Европа

Още от Централна и Източна Европа
Oxford Economics прогнозира трудно начало, но добър край на 2021 г. за ЦИЕ