IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната диверсификация на Полша - ядрена енергия, газ и щипка вятър

Варшава обмисля мащабен план за строеж на ядрени реактори с планиран общ капацитет до 9 гигавата през следващите две десетилетия

09:07 | 04.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Замяната на целия набор въглищни електроцентрали в Полша е основен приоритет на правителството във Варшава както от съображения за екологична, така и за енергийна сигурност.

Но дори и да вдигне летвата относно плановете за възобновяема енергия, Варшава също така настоява за нови газови и атомни електроцентрали, които да запълнят празнотата, която ще оставят въглищата – нека не забравяме, че техният дял в общия енергиен микс на страната надхвърля 80%.

Полша има големи амбиции, когато става дума за вятърна енергия в Балтийско море. 

"Ние залагаме предимно на офшорни зони", казва Хенрик Барановски, главен изпълнителен директор на Polska Grupa Energetyczna (PGE), държавна публична енергийна компания.

"Искаме да имаме около 3 гигавата от офшорни вятърни паркове до 2030 г.", добавя той пред Euractiv в кулоарите на лятното събитие на полската електрическа индустрия, организирано в Брюксел в сряда (10 юли).

Но дори тези планове няма да бъдат достатъчни за декарбонизиране на целия енергиен сектор на Полша.

Централите, работещи с въглища, са пуснати в експлоатация за първи път през 60-те и 70-те години на миналия век и трябва да бъдат заменени, посочва Барановски, който е и главен изпълнителен директор на PKEE, Полската асоциация на електроенергийната индустрия.

"Можем да кажем, че са остарели", споделя той пред Euractiv, като добавя: „Затова трябва да намерим други източници на енергия, за да ги заменим, само за да постигнем основната си цел за сигурност на доставките“.

Газови инсталации в процес на подготовка

Този процес обаче вероятно ще отнеме десетилетия. И докато офшорните вятърни паркове ще играе важна роля в изтласкването на въглища, други източници на енергия също са необходими, за да се запълни празнината.

„Разбира се, те не могат да превключат веднага на възобновяеми източници“, казва Кристиан Егенхофер, старши научен сътрудник в Центъра за европейски политически изследвания в Брюксел. „Ако искате да осъществите този (енергиен) преход, имате нужда от всичко, включително природен газ“, подчертава експертът.

След енергийната диверсификация вторият приоритет на Варшава е да развие своята електрическа мрежа, добавя Егенхофер.

През юни PGE взе решение да построи две газови инсталации с мощност по 700 мегавата всеки. Те ще бъдат разположени в Северна Полша, близо до Балтийско море, където ще действат като резервни мощности за офшорни вятърни паркове.

„Ето защо решихме да имаме модерни, най-съвременни газови електроцентрали, разположени в близост до нашите офшорни инсталации", казва Барановски.

Електроенергията, генерирана чрез газ, започва да играе по-голяма роля в доминирания от въглищата енергиен сектор в Полша, тъй като страната се стреми да намали въглеродните си емисии. Газовите централи заемат 8% от общото произведено количество електроенергия на страната през тази година, в сравнение с 6% преди година, сочат данни на S&P Global Platts.

Нов газопровод, свързващ Полша и Норвегия, както и увеличен внос на втечнен природен газ от САЩ също са варианти, които се разглеждат от Варшава във връзка с постигането на по-голяма енергийна независимост и диверсификация от въглища.

Ядрени планове

Полша няма да спре и дотук. Страната укрепва визията си за атомни електроцентрали, които да запълнят празнината, която ще се получи от постепенното закриване на въглищните централи.

Варшава очаква първата си атомна електроцентрала да започне да функционира през 2033 г., информират от полското министерство на енергетиката в проект за енергийна стратегия, публикуван през ноември миналата година. Очаква се до 2043 г. да бъдат инсталирани общо 6-9 гигавата ядрена енергия на приблизителна стойност от 4,66 млн. евро за мегават.

Според правителствените планове нови блокове ще бъдат издигани на всеки две години, като постепенно ще заместят въглищата.

„Трябва да имаме базова електроенергия“ и диверсифицирани енергийни източници, за да постигнем целите за намаляване на въглерода", казва Барановски, добавяйки: „Ето защо се опитваме да намерим различни видове горива“.

„Според правителствените планове ще имаме поне 2-3 гигавата ядрени мощности до средата на следващото десетилетие", добавя Барановски.

Един от вариантите е да се инсталират „малки модулни реактори“, обясни полският изпълнителен директор, като казва, че малките единици могат да бъдат „добро решение“ за Полша.

Съществуват ясни признаци, че новите ядрени мощности на Полша могат да дойдат от САЩ. През юни полският държавен секретар Пьотр Наймски подписа меморандум за разбирателство с министъра на енергетиката на САЩ Рик Пери относно сътрудничеството при използването на ядрена енергия за граждански цели.

Този ход беше представен като „конкретна стъпка“ в „стратегическия диалог за енергетиката“ между Полша и САЩ, иницииран през декември 2018 г. от президентите Андрей Дуда и Доналд Тръмп.

Финансите се явяват основният нерешен въпрос - „Мога да кажа едно нещо - моделът на финансиране трябва да се основава на капитал, а не на дълг“, заяви Наймски след среща с Пери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
интерес факт е че 80-те години са започнали строежа на 4 броя 440МВт ВВЕР но 90-те са се отказали и са разпродали всичко придобито ... а за офшорният вятър са предвидили не 3 а 4ГВт до 2027 и до 2035 още 4 , общо 8ГВт . планирана инвестиция около 3млрд. евро . имат сериозен план за модернизиране на енергийната преносна мрежа за да могат да интегрират толкова вятърна енергия . очакваните цени за търговете от 43-63евро за МВт.а за ядрените блокове най-напред са в разговорите с GE Hitachi и са предвидили GEH: 1350-MWe ABWR или 1,520-MWe ESBWR ... според зависи . реакторите са последно поколени 3+ с най-добрите пасивни системи за безопасност в света и очакват окончателно лицензиране от хамериканската ядрена агенция .... и ако някой мисли , че само у нас се води дискусия за ядрените централи , нека се зачете под тази новина :))) ... е все пак е едно ниво над тази по наш'те форуми :))) ...https://***.greencarcongress.com/2009/09/geh-esbwr-20090909.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
vzhekoff
преди 4 години
Полша е най-мръсната държава в цяла Европа по отношение на производството на ел. енергия. Приказките, че щели да пуснат 2-3 ГВт. ядрени мощности до средата на следващото десетилетие са само едни празни думи. Една АЕЦ се строи обикновено поне 10г. Те даже нямат избран проект и изпълнител. Нямат и пари. Карат я като по соца - ще се надяват ЕС да ги субсидира. Подобно е положението и със строежа на газови централи - скочило производството от 4 на 6% - ще рече - пуснали са още един енергоблок. С тези темпове за да заместят 80% въглищни ТЕЦ ще им трябват 40 г. Опитаха се веднъж да изнудят ЕС и Германия и да прокарат единна цена на газа в ЕС, слава Богу - не успяха. Щели да си внасят газа от САЩ - може, стига да си го платят, но на техния пазар цената няма да е като в Грайфвалс. Можеше да има единна политика, но след претенциите им за още репарации към Германия (това 75г. след войната и след като са заграбили цяла Силезия и балтийското крайбрежие на Германия, вкл. Данциг), немците вече имат няколко на ум. Нищо хубаво не ги чака в областта на енергетиката поляците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още