IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган отива на историческо посещение в Гърция

Очакванията са лидерите на двете страни да намерят общ език и да застанат зад обща позиция за решаването на някои проблеми между Анкара и Атина

12:42 | 06.12.17 г. 2
<p>
	Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Архив Ройтерс

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще направи историческо посещение в Гърция тази седмица като знак, че отношенията между двете страни се подобряват, макар и да съществува дълъг списък с проблеми, пише Ройтерс.

Ердоган посети Гърция като премиер през 2004 и 2010 г., припомня информационната агенция. В ролята му на президент обаче това ще е първото посещение на държавен глава на Турция в съседната ѝ страна от 1952 г. насам.

През 1996 г. Гърция и Турция бяха на ръба на война заради спор за няколко необитаеми острова, като оттогава напрежението ту намалява, ту се покачва. Понастоящем Атина и Анкара си сътрудничат в рамките на споразумението за ограничаване на миграционната вълна към Европа, подписано от турските власти с Брюксел.

Връзките на Турция с други правителства в рамките на Европейския съюз (ЕС) обаче са напрегнати, така че посещението на Ердоган на 7 и 8 декември е важно за Атина. Това ще помогне да се гарантира, че комуникацията по отношение на миграционната криза и други двустранни въпроси продължава.

"Въпросите, които засягат двете страни, ще бъдат включени в дневния ред на преговорите - напрежението в Егейско море, бежанската криза, икономическите отношения с акцент върху енергетиката, търговията и транспорта", коментира говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос.

"Това, което очакваме, е съществено подобрение на отношенията ни с Турция. Очакваме много конструктивни разговори", допълва той.

Държавен служител на Турция коментира пред агенцията, че очакванията са това посещение да реши основните проблеми между двете страни.

Споровете между Гърция и Турция надживяха Студената война, като обхващат най-различни въпроси – юрисдикцията върху някои необитаеми острови, въздушното пространство, границите на континенталния шелф на Гърция, етнически разделения о. Кипър и т.н. Някои от тези въпроси така и не намериха решение.

Неуспешният опит за преврат срещу Ердоган също тества отношенията между двете страни, след като осем турски командоси избягаха в Гърция, за да се спасят от затвора. Турското правителство ги определя като терористи и настоява Атина да ги предаде, но гръцките съдилища блокираха екстрадицията им.

Турски официални лица казват, че такива терористични групи редовно преминават от Турция в Гърция.

„Предотвратяването на това е критично важно за Турция. Ердоган ще поиска екстрадирането на тези хора, като започнем с онези, които избягаха с хеликоптер след опита за преврат“, допълва приближен до президента.

Посещението ще се състои и месеци след прекратяването на преговорите за обединение на Кипър през юли, припомня информационната агенция. Разговорите се водят от двете кипърски общности, но Гърция и Турция трябва да се споразумеят за бъдещото споразумение за сигурност за острова.

"Когато преговорите (за обединението на Кипър – б.ред.) се разпаднаха, всичко приключи зле, затова бях малко изненадан да чуя за това посещение. Положително изненадан", казва Джеймс Кер-Линдзи, професор по политика в университета "Св. Мария" в Лондон.

Кипър остава разделен на северна и южна част, обитавани съответно от кипърските турци и кипърските гърци. Те живеят от двете страни на контролирана от ООН линия.

Още не е ясно дали преговорите за обединение на острова ще бъдат подновени. Кипърските турски президентски избори са насрочени за януари 2018 г. и със сигурност преди това не може да се очаква нещо да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 6 години
По вероятно да говорят за тръби и газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Stoqn_Trakiev
преди 6 години
Явно отива да си признае гръцката принадлежност по бащина линия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още