IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган сам ще назначава гуверньора на централната банка

В правомощията на президента ще е също и назначаването на заместници на гуверньора, както и членовете на Комисията за парична политика

10:34 | 10.07.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган ще определя кой да бъде назначаван на поста гуверньор на Турската централна банка, като длъжността вече ще бъде със съкратен мандат от четири години. Това става ясно от декрет, подписан от държавния глава часове след официалното му встъпване в длъжност и публикуван днес в държавен вестник.

Документът, който има силата на закон, предвижда също в правомощията на президента да е и назначаването на заместници на гуверньора, както и членовете на Комисията за парична политика, които също ще са с мандат от четири години, съобщава Ройтерс.

Досега постът на ръководител на централната банка беше за срок от пет години. С друг декрет от понеделник президентът Ердоган въведе драстични промени в избора на кандидат за позицията, премахвайки ролята на правителството в избора му, както и изискването за поне десет години опит.

Съобщението за промените задълбочи притесненията за независимостта на Турската централна банка и предизвика ново поевтиняване на лирата, която тази година понесе редица удари заради желанието на президента за по-голям контрол върху паричните политики на страната.

Ердоган се самоопределя като „враг на лихвените проценти“ и инвеститорите се притесняват, че искането му за по-ниски кредитни разходи означава и по-голям контрол на президента върху финансовите закони в новата система на турско държавно управление.

Техните опасения се оказаха основателни, след като вчера стана ясно, че държавният глава назначава своя зет Берат Албайрак на влиятелния пост на финансов министър.

Той ще смени на поста бившия финансов министър Мехмет Шимшек – последния останал представител на групата политици, които се ползваха с доверието на инвеститорите да овладяват инстинктите на президента към по-бърз растеж и да поддържат устойчивостта на турската икономика на стойност 880 млрд. долара.

В новия свит кабинет от едва 16 министри Шимшек не получава друг пост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 5 години
браво Ерго, ше съсипеш турция за нула време ... добре че е ЕС иначе и Тиквата да беше тръгнал по тоя път !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Както го е подкарал Ердоган след гръцкия бизнес май и част от турския ще се премести в България. Само да не земе накрая цялата област Измир да имигрира в България заради репресиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Само това с пазаренето не позна, винаги се пазарят! Иначе не им е сладко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Ironhorse
преди 5 години
Точно Зелка007 ...Още докато четеше имената на новите министри, и преди да прочете името на зет си турската лира загуби 3% от стойността си.Ей сега като капичне и гуверньора на ТЦБ ... глей кво става.На есен ще отида да похарча малко левове и евро по магазините.Тъкмо хич няма да могат да се пазарят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 0
zelka007
преди 5 години
ха ха ... значи това дето се случва с турската лира в момента е прелюдия към основната част дето ги чака турците и влоговете в лири ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още