IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС добави още лица и фирми от Беларус към черния си списък

Сред санкционираните са главният прокурор на страната, министърът на информацията, шефът на държавната радиотелевизионна компания, износител на оръжие и други

17:58 | 17.12.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ЕРА/БГНЕС</em></p>

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Съветът на Европейския съюз (ЕС) разшири списъка с физически лица и фирми от Беларус, на които са наложени санкции заради продължаващите репресии срещу демонстрантите, които настояват за оставка на президента Александър Лукашенко, съобщават от пресслужбата на Съвета.

В списъка попадат още 29 физически лица и 7 фирми, които се възползват от и подкрепят режима на Лукашенко.

Ограничителните мерки включват забрана за пътуване и замразяване на активи. Забраната за пътуване възпрепятства влизането или транзитното преминаване през териториите на ЕС, а замразяването на активи се използва срещу средствата или икономическите ресурси на изброените лица. Освен това на гражданите и компаниите на ЕС е забранено да предоставят средства на изброените лица и образувания.

Сред новите санкционирани са вицепремиерът Анатолий Сивак, председателят на държавната беларуска радиотелевизионна компания Иван Ейсмонт, министърът на информацията Игор Луцкий, както и неговият първи заместник Павел Легкий, главният прокурор на Беларус Андрей Швед и други представители на висшата администрация, вкл. няколко съдии.

Сред фирмите са АО Белтехекспорт, която изнася оръжия и военно оборудване, произведени от беларуски държавни предприятия, за държави в Африка, Южна Америка, Азия и Близкия изток, Дана Астра – едно от основните строителни дружества и предприемачи в областта на недвижимите имоти в Беларус, ООО „Синезис“, която предоставя на беларуските власти платформа за наблюдение, която може да извършва търсене във видеозаписи и да ги анализира, както и да използва софтуер за разпознаване на лица, и други.

Санкциите вече ще се прилагат с незабавно действие.

Санкционният режим обхваща вече 88 лица и 7 образувания.

ЕС е готов да подкрепи мирен демократичен преход с различни инструменти, включително изчерпателен план за икономическа подкрепа за демократична Беларус, посочва се в съобщението. ЕС също е готов да приеме допълнителни санкции, включително срещу други икономически участници, ако ситуацията в Беларус не се подобри, предупреждават от Съвета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още