IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция увеличава минималната заплата за пръв път от над 10 години

Очаква се страната да се върне на финансовите пазари с нова емисия петгодишни облигации

17:00 | 28.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас обяви увеличение на минималната заплата, като това ще бъде първата подобна сделка в страната от повече от десетилетие, съобщава Bloomberg.

През август миналата седмица Гърция излезе от третата си спасителна програма от 2010 г. насам и правителството, което ще се изправи пред национални избори през тази година, обеща да сложи край на някои от непопулярните реформи, които трябваше да бъдат прилагани.

От февруари минималната месечна заплата ще бъде 650 вместо 586 евро, обяви пред телевизия ЕРТ премиерът Алексис Ципрас, допълва БТА.

Гръцките кредитори - Европейският съюз, Европейската централна банка, Европейският стабилизационен механизъм и Международният валутен фонд, които продължават да надзирават икономическата политика на страната, одобриха повишаването на минималното възнаграждение на труда.

„Около 600 хил. работници ще бъдат пряко засегнати от увеличаването на минималната работна заплата“, заяви заместник – министъра на труда Теано Фотиу.

Минималната месечна заплата в Гърция беше намалена с 22% до 586 евро през 2012 г., докато страната се бореше да излезе от рецесията.

За работещите под 25 години беше наложено дори по-голямо намаление по предписание на международните кредитори с цел да се направи пазара на труда по-гъвкав и икономиката по-конкурентоспособна. 

Освен това Гърция се готви да се върне на финансовите пазари с нова емисия петгодишни облигации, съобщиха световните агенции. 

Датата, на която ще бъдат емитирани облигациите, все още не е обявена, уточнява Асошиейтед прес. Очаква се това да се случи тази седмица и от ценните книжа да бъдат събрани до 3 млрд. евро. 

Гърция отлагаше връщането си на капиталовите пазари заради сътресенията, създадени от бюджетната криза в Италия. 

През последните седмици обаче цената на кредитирането се понижи, а миналата седмица правителството в Атина оцеля след вот в парламента за нормализиране на отношенията със съседната Република Македония. Представители на международните кредитори на страната също така миналата седмица приключиха проверките си.

Лихвите по 10-годишните гръцки облигации днес се понижиха с 1,5 базисни пункта до 4,07 процента, което е най-ниското им равнище от септември миналата година.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още