IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Македония въвежда извънредни мерки срещу мръсния въздух

Скопие се готви за нов рунд в борбата със замърсяването, причинено основно от употребата на въглища и старите автомобили

16:42 | 28.12.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Сметище край електроцентрала на въглища до Битоля. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сметище край електроцентрала на въглища до Битоля. Снимка: Ройтерс

Македонските власти предприемат нов кръг от мерки срещу влошеното качеството на въздуха в големите градове през зимните месеци, което се дължи основно на употребата на въглища и движението на по-стари автомобили по пътищата.

Правителството съобщи, че пътуването с влак и автобус в столицата Скопие и град Тетово ще са безплатни, за да може да се насърчи използването на обществения транспорт, съобщава агенция Ройтерс. Също така право да не идват на работа имат и хората с хронични болести, както и бременните жени. Спортуването на открито е забранено.

Местни медии съобщават, че в магазините в Скопие вече няма налични маски за лице, тъй като много хора се опитват с тяхна помощ да се спасят от мръсния въздух, чието състояние не се подобрява заради липсата на вятър и ниските температури.

Според проучване на Световната здравна организация (СЗО), публикувано по-рано през годината, македонската столица е сред десетте европейски града с най-висока концентрация на токсични частици във въздуха. Скопие, както и четири други балкански града в списъка, разчитат до голяма степен на въглищата за получаване на енергия, включително и за отопление. Сараево, Тузла и Зеница в Босна и Херцеговина, както и косовската столица Прищина, страдат от подобни проблеми със замърсяването.

По данни на неправителствената организация Алианс за здраве и околна среда 16 електроцентрали на лигнитни въглища на територията на бивша Югославия причиняват същото замърсяване като всички 296 електроцентрали в Европейския съюз, взети заедно.

И въпреки че Македония гледа към членство в ЕС, правителството в Скопие има планове да инвестира в нови електроцентрали на въглища.

Според европейското законодателство вредните емисии серен диоксид в региона трябва да бъдат намалени с 90%, с 67% тези на азотен оксид и с 94% на прахови частици до 2028 г. Въпреки това властите ще инвестират милиарди евро в нови електроцентрали на въглища с общ капацитет от 2600 мегавата, за да може да отговорят на увеличеното търсене на електроенергия и поетапното изкарване от експлоатация на старите електроцентрали.

Според еколози подновеният интерес към въглищата може да се окаже нож с две остриета за правителството, тъй като то ще бъде принудено да харчи милиони евро, за да изпълни критериите на ЕС за опазване на околната среда, ако иска да получи членство в блока, посочва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Императорът
преди 6 години
А тук кога ще се вземат мерки - при замърсяване понякога надхвърлящо ДВАДЕСЕТ ПЪТИ допустимите норми ??? Или нашето здраве и живот не струват нищо - важното е хъхряшкият хелекторат на фъндъкова да е доволен ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още