IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреди за „прегряване“ на турската икономика

След забавяне през 2016 г. страната отчита рязко подобрение миналата година, което обаче може да доведе до податливост към външни рискове

14:26 | 20.02.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Турция предупреди за възможна опасност от „прегряване“ на турската икономика заради бързото ѝ възстановяване. Според МВФ в страната също така е необходимо да бъде въведено допълнително фискално и парично затягане.

Според данните на институцията след забавянето през 2016 г. икономиката на Турция отбелязва рязко подобрение през миналата година с помощта на политика на стимули и благоприятните външни условия.

„Толкова силно бе възстановяването, че икономиката сега е изправена пред признаци за прегряване – положителна разлика в продукцията, инфлация над целите и по-голям дефицит по текущата сметка“, се казва в съобщение на мисията, цитирано от вестник Hurriyet Daily News. От МВФ допълват, че това увеличава потенциалната податливост на Турция към променливите условия на глобалната икономика и подчертава необходимостта от справяне със слабостите на страната. 

„Макропруденционалните политики трябва да бъдат изцяло фокусирани върху поддържането на финансова стабилност и адекватни буфери. Целенасоченото прилагане на структурни реформи ще подкрепи растежа“, съветва МВФ в позицията си.

От нея става ясно също, че икономическият ръст на страната е в размер на 7% през 2017 г., което е над потенциалния. Инфлацията също е по-висока от зададените цели и се очаква да остане такава.

От МВФ уточняват също, че дефицитът по текущата сметка най-вероятно ще продължи да бъде над 5% от БВП.

„Независимо от силния ръст на (турските – бел. ред.) партньори и възстановяването на туристическия сектор, продължаващото местно търсене се засилва, като по-високите цени на петрола се очаква да доведат до по-нататъшно увеличение на дефицита по текущата сметка тази година“, се казва в позицията. Резервите на страната обаче остават относително ниски, покривайки едва около половината външни финансови нужди на Турция.

От институцията уточняват също, че сред слабостите, на които е изложена икономиката, са увеличаване на нуждите за външно финансиране, ограничаване на резервите от чуждестранна валута, нарастващо разчитане на краткосрочни капиталови вливания и по-високо корпоративно излагане на валутни рискове.

Също така налице са и признаци за възможно свръхпредлагане в сектора на строителството.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още