IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха санкции на Турция за покупката на руска ракетна система

Решението може да изпрати послание до чуждестранните правителства, обмислящи бъдещи оръжейни сделки с Русия

21:19 | 14.12.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrew Harrer/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп наложи санкции на Турция заради придобиването на руска ракетна система за милиарди долари, пише CNBC.

Смята се, че този дългоочакван ход може допълнително да засили напрежението между Анкара и Вашингтон в седмиците преди новизбраният държавен глава на САЩ Джо Байдън да влезе в Белия дом.

Освен това решението може да изпрати послание до чуждестранните правителства, обмислящи бъдещи оръжейни сделки с Русия.

През 2017 г. турският президент Реджеп Ердоган е говорил за сделка, за която се твърди, че е на стойност 2,5 млрд. долара, с руския президент Владимир Путин за ракетната система С-400.

Създадената в Русия С-400 носи риск за НАТО, както и за F-35, най-скъпата американска оръжейна платформа.

Въпреки предупрежденията на Съединените щати и на други съюзници от НАТО, Турция прие първата от четирите ракетни батерии през юли 2019 г. Седмица по-късно САЩ премахнаха Турция като финансов и производствен партньор от програмата F-35.

Съгласно Закона за противодействие на американските противници чрез санкции, който Доналд Тръмп подписа през 2017 г., Турция е изправена пред потенциални икономически санкции за приемане на ракетната система на Кремъл.

Новоналожените рестрикции включват забрана за всички американски лицензи за износ, замразяване на активи и налагане на визови ограничения за президента на Дирекцията за отбранителна промишленост на Турция Исмаил Демир и трима други служители.

Днешните новини станаха ясни по-малко от два месеца, след като се появиха съобщения, че турската армия е започнала да тества системата С-400.

През октомври американските власти осъдиха ракетния тест край турското черноморско крайбрежие.

„Съединените щати изразиха ясно позицията си пред турското правителство, на най-високо ниво, че придобиването на руски военни системи като С-400 е неприемливо“, коментира в имейл говорителят на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
cyclop
преди 3 години
Купих си яйца и мляко от кварталния магазин, и от лидл ми наложиха санкции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още