IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След ембаргото производството на хранителни продукти в Русия расте

Най-сериозен е ръстът на произведените плодове и ядки

10:30 | 08.01.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Силен ръст на производството на плодове и ядки е отчетен в Русия през миналата година - увеличението според статистиката е 85%, пише в материал на Георгий Панин за „Российская газета“.

Припомняме, че след като ЕС и САЩ наложиха санкции на руски фирми след анексирането на Крим през 2014 г., Москва отговори с ембарго за западния внос на храни. Беше забранен вносът на редица месни и млечни продукти, зеленчуците и плодовете.

Според „Российская газета“ с 28% се е увеличило производството на рибно филе и други рибни продукти, с 4% - на замразена риба, със 17% - на скаридите и други морски дарове.

„Руските производители сериозно решиха да извлекат възможно най-голяма полза от продоволственото ембарго и да увеличат пазарния си дял“, смята Наталия Милчакова, зам.-директор в отдела за анализи на компанията „Алпари“.

Тя отчита, че вносните продукти продължават да влияят на цените в страната.

Машини и семена 

В някои сектори заместването на износа не се случва. Например, на руския пазар чуждестранните вносители продължават да доминират при семената на картофите (70%) и на захарното цвекло (90%).

Малко вероятно е, но в случай на затягане на санкциите на селското стопанство ще му се наложи да търси други варианти. Семената обаче е трудно да бъдат заменени, без да се промени вкусът и качеството на плодовете.

Производството на селскостопанска техника на практика напълно е зависимо от доставки от чужбина.

Руската програма за замяна на вноса действа до 2020 г. За предоляване на нуждата от импорт са необходими 160 млрд. рубли (4,5 млрд. лв.).

Сирене и колбаси

В сравнение с 2013 г. производството на сирене е намаляло с 2,5%. На руския пазар на твърди (жълти) и меки сирена не се забелязва положителен резултат и  заместване на вноса. Но все пак се отчита, че, за разлика от Западна и Южна Европа, Русия няма традиции в производството на тези продукти. Затова резултати се очакват най-рано пет години след въвеждане на ембаргото – т. е. през 2019-2020 г.

Все пак през деветте месеца на 2017 г. производството на сирена в Русия расте с 5,2% на годишна база.

Производството на колбаси е намаляло в сравнение с 2013 г. с 9% въпреки ембаргото. Като причина се изтъкват невисоките реални доходи на населението при едновременно поскъпване на тази продукция. За първите девет месеца на 2017 г. производството на колбаси и месни изделия е нараснало с  3,5% спрямо същия период на предходната година.

Пак за същия период на 2017 г. по данни на Министерството на промишлеността и търговията производството в хранително-вкусовата промишленост е нараснало с 5% на годишна база. Това е най-високият темп на растеж в руското промишлено производство.

През 2016 г. по данни на браншови организации делът на вносната продукция на пазара на говеждо месо е намалял до 24-25% (при 30-40% през 2013 г.). Делът на вносителите на пазара на свинско месо се е свил от 25% през 2013 г. до 10%.

При млякото делът на вноса е намалял от почти една трета през 2013 г. до 10%. При птичето месо импортът е паднал до 3-4% при почти четвърт през 2013 г.

По данни на Росстат в сравнение с 2013 г. руското производство на месо (без птиче) през 11-те месеца на 2017 г. е нараснало с 23,5%, на месни полуфабрикати с 21,7%, на птиче месо с 19%, а при маслото ръстът е 9%.

Според автора на анализа в перспектива е напълно възможно руснаците да се откажат от вноса на свинско, говеждо и птиче месо, захар от захарно цвекло, колбаси, сирена, редица замразени риби и морски продукти.

Трудна или почти невъзможна ще е замяната на белоруските млечни продукти, а през зимата – на свежи плодове и зеленчуци. И, разбира се, на тропическите плодове, които не растат в страната.

В Русия е трудно да се намерят уникални продукти, с изключение на някои местни напитки и марки като кваса, кримските портвайни и мускатните вина, както и някои безалкохолни.

На световния пазар хайверът от есетрови риби и водката, които бяха визитната картичка на руската хранителна промишленост, вече имат конкуренти в лицето на Китай и САЩ. Украйна и редица европейски страни също са конкуренти при производството на водка.

Според автора на публикацията Русия може да се конкурира на световните пазари с висококачествени антивирусни компютърни пакети и програмни продукти, например тези на  Kaspersky и ABBYY Finereader, както и популярната в региона счетоводна програма "1С".

Тази продукция, според изданието, отдалечава Русия от имиджа единствено на износител на петролни продукти.

Посочва се и експортът на титан и титанови сплави за водещи самолетостроителни компании като Airbus и Boeing, редките метали като тантал и волфрам, които се използват в производството на iPhone, някои лекарства и продукцията на "Росатом" – гориво за ядрени реактори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Ъхъ ... беше тържествено насрочен за август'15 , ама се отложи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Otka4eni reformatori
преди 6 години
След този ръст определено се очаква фалит.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още