IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се унищожените в Русия ембаргови стоки

През тази година са заловени около 10 хил. т забранена продукция

14:18 | 19.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Почти 10 хил. т ембаргови стоки са задържани от руските митници тази година, или с 1,7 пъти повече спрямо 2016-та, съобщи „Известия“, като се позова на руската Федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен контрол  (Росселхознадзор).

Припомняме, че след като ЕС и САЩ наложиха санкции на руски фирми след анексирането на Крим през 2014 г., Москва отговори с ембарго за западния внос на храни. Беше забранен вносът на редица месни и млечни продукти, зеленчуците и плодовете.

Сега според „Известия“ за вкарването на стоки, включени от ембарговия списък, се използват не само фалшиви документи. Често такава продукция се внася като транзитна, но не стига до трети страни.

От заловената тази година продукция са унищожени 9,9 хил. т с пресоване или изгаряне. 

От растителната продукция най-често се правят опити за внос на ябълки, гъби, круши, нектарини, домати и бадеми. А от животинската продукция – мляко и млечни продукти, месо и месни продукти.

Според властите е трудно да се проследи цялата постъпваща в Русия забранена продукция, тъй като е лесно тя да бъде внесена от държавите в Евразийския икономически съюз.

Служители на Росселхознадзор и митниците работят заедно на границите с Беларус, Казахстан и Грузия. Според митниците основно ембаргова продукция се внася през 2017 г. от Полша, Латвия и Литва.

За опити за внасяне на стоки от ембарговия списък през 2017 г. са наложени глоби за 7 млн. рубли (почти 198 хил. лв.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още