IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски: Русия използва Украйна само за тестова площадка

Украйна трябва да победи Русия не на последно място и заради това, за да може другите страни да бъдат в безопасност, казва украинският президент

10:09 | 21.07.22 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: EPA/TELEGRAM/V_Zelenskiy_official</em></p>

 Снимка: EPA/TELEGRAM/V_Zelenskiy_official

Русия използва Украйна като тестови полигон за евентуални по-нататъшни нападения срещу други европейски държави, смята президентът на страната Володимир Зеленски. 

„Русия изпробва в Украйна всичко, което може да бъде използвано срещу други европейски държави", каза Зеленски във видеообръщението си. „Започна с газови войни и завърши с мащабна инвазия, с ракетен терор и опожарени украински градове“. 

Украйна трябва да победи Русия не на последно място и заради това, за да може другите страни да бъдат в безопасност, каза още Зеленски. „Колкото по-бързо се случи това, толкова по-малко щети и страдания ще изпитат всички европейски семейства и всички европейски страни“. 

Украинският лидер изрази освен това още веднъж благодарност за доставените от САЩ ракетни установки HIMARS около пет месеца след началото на войната. В същото време той настоява да получи системи за противовъздушна отбрана. Вече има споразумения с международни партньори, но с оглед на руските атаки се изисква „съвсем различна скорост и съвсем различно ниво на защита", каза Зеленски.

В отговор на доставката на западни оръжия в Украйна Русия обяви разширяване на военното си разполагане извън Донбас. В бъдеще на прицел ще бъдат и областите Херсон и Запорожие, разположени на запад, както и „редица други райони", заяви в сряда външният министър Сергей Лавров пред руски медии. Мирните преговори с Украйна „нямат смисъл в този момент", добави Лавров. Първите разговори с Украйна показаха, че Киев не е готов да „обсъжда нищо сериозно".

По-рано през деня украинският президент каза, че не подкрепя неутралната позиция на бразилския си колега Жаир Болсонаро за войната между Украйна и Русия. В интервю за бразилския телевизионен канал Globo Зеленски каза, че е имал телефонен разговор с Болсонаро и добави, че не приема неговата позиция за неутралитет. „Не мисля, че при война в света човек може да бъде неутрален", подчерта украинският президент. Той предупреди, че „неутралността дава възможност на (руския президент Владимир) Путин да си мисли, че не е сам на този свят".

„Не може да бъдеш някъде по средата. Не трябва да казваш: готов съм да бъда посредник. Посредник за какво? Посредник във война между кого и кого? Това е война на Русия срещу народа на Украйна. Те са на наша територия", каза Зеленски по повод позицията на Болсонаро.  

Той изрази убеденост, че хората в Бразилия поддържат същите ценности като тези в Украйна. Според него Бразилия, както и всяка друга държава от Латинска Америка, трябва да окаже подкрепа на Украйна. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Аз обаче в крайна сметка не можах да разбера, сега като победят русията, от там ще затекат суровини на корем в подкрепа на европейската икономика, така ли си го представяме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Или щото в непробиваемите Армата цвърчът рашисти ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Мда, за 3 дни взимаме Киев, за 2 седмици до Берлин...а то кво стана, за 5 месеца до Лисичанск :)))) пиянска трагикомедия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
Или щото непотомия лови раци на дъното ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
0pk
преди 1 година
...защото ги изтласкаха до московска област? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
...и те се оказаха трагикомични! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
0pk
преди 1 година
Как пък не каза, че НАТО ползва Украина за тестова площадка - да провери бойните способности на руската армия? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Petar2015
преди 1 година
Този артист вече почна да държи сметка и на неутралните държви. "Бразилия, както и всяка друга държава от Латинска Америка, трябва да окаже подкрепа на Украйна" - сериозно? И какви интереси има Бразилия в Украйна? Направо им кажи по колко искаш да ти плащат месечно държавите по света. И след това им напомни, че няма да си платиш външните дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още