Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

Над 41 хил. студенти у нас са получили европейски стипендии за 27 млн. лв.

Средствата за европейски стипендии за успех и за специални постижения са осигурени по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж"

Над 41 хил. студенти у нас са получили европейски стипендии за 27 млн. лв.

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общо 41 501 студенти са получили европейски стипендии за успех и за специални постижения от 2016 г. насам. На студентите бяха разпределени над 27 млн. лв., обяви днес заместник-министърът на образованието и науката Петър Николов при отчитането на резултатите от проекта "Студентски стипендии – фаза 1", съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Средствата са осигурени по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014-2020), съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

За изминалите четири академични семестъра 31 102 студенти са взели стипендия за успех.

Средствата са се изплащали накуп за всичките пет месеца от семестъра. Месечната стойност на стипендията е била 150 лв.

4380 от класираните са били с максимален успех – 6,00, а само 144 – с минималния – 4,00. Средният успех за получаване на стипендията е бил отличен – 5,45.

Най-много стипендианти изучават "Компютърни системи и технологии" – 1114, "Предучилищна и начална училищна педагогика" – 988, "Архитектура" – 837, "Ветеринарна медицина" – 704, и "Начална училищна педагогика и чужд език" – 695.

Над 1500 студенти са запазили добрия си успех и са получили стипендия и за четирите изминали семестъра, а други 3024 – за три от тях.

От 2016 г. досега са предоставени 24 095 стипендии за специални постижения на 9399 студенти. Размерът им е 300 лв., а всеки студент може да получава до три такива наведнъж. Средният успех за всички семестри е бил отличен – 5,59, като 7931 от стипендиантите са с максимален – 6,00.

За четирите семестъра от изпълнението на проекта 4053 младежи са получили по една стипендия, 1790 – по две, а с три са били 1662. Общо 33 възпитаници на висшите училища в страната са взели максималния брой от 12 стипендии.

Специалностите с най-голям брой класирани студенти са "Медицина" – 2092, "Право" – 1597, "Финанси" – 544, "Медицинска сестра" – 453, и "Компютърни системи и технологии" – 451.

По проекта е било направено и проучване сред студентите и преподавателите в университетите за удовлетвореността и мотивацията за получаване на европейски средства. 84,9% от младежите, получили стипендия за успех, посочват, че средствата ги мотивират да постигат по-добри резултати при обучението си. 87,5 на сто от студентите със стипендия за специални постижения също потвърждават, че са още по-амбицирани да се включват в научни проекти извън академичните занятия. Почти половината от преподавателите са на мнение, че европейските стипендии за специални постижения стимулират достатъчно младежите.

74,2 на сто от анкетираните възпитаници на висшите училища са на мнение, че предоставянето на европейски стипендии в приоритетните специалности засилва интереса към тях.

Ръководителят на проекта Пламен Славов е заявил, че след края му студентите от приоритетните направления в университетите ще продължат да получават стипендии за успех, като парите ще бъдат осигурени от държавния бюджет. "Ще се обсъдят различни възможности за подпомагане на студентите със средствата, предвидени за втората фаза, които са общо 13 млн. лв.", е съобщил Славов.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Образователната система ще се пренастрои към креативните учители