Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Други

СБ: Световното богатство расте, макар и не навсякъде

Според нов доклад състоянието на глава на населението е намаляло или е останало без промяна в над 20 страни

 СБ: Световното богатство расте, макар и не навсякъде

Снимка: pexels.com

Богатството в целия свят е нараснало значително през последните две десетилетия, но състоянието на глава на населението е намаляло или е останало без промяна в над 20 страни, и то в класи с различни доходи. Това сочи последният доклад на Световната банка The Changing Wealth of Nations 2018, публикуван във вторник.

Според доклада глобалното богатство се е увеличило с 66% - от 690 трлн. долара през 1995 г. до 1143 трлн. долара през 2014 г. при постоянни валутни курсове на щатската валута за същата година. Неравенството обаче остава значително, като финансовото състояние на глава на населението в богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е 52 пъти по-голямо от това на страните с по-ниски доходи.

Докладът проследява данните за 141 страни през последните две десетилетия, включвайки в анализа си природния капитал (например гори), човешкия капитал (доходите в рамките на един живот), производствения капитал (инфраструктура) и нетните чуждестранни активи.

Спад в богатството на глава на населението се отчита в няколко страни с ниски доходи, в някои богати на петрол държави от Близкия изток и в богати страни от ОИСР, засегнати от финансовата криза от 2009 г. Според авторите на доклада над 20 страни с ниски доходи, където природният капитал е доминирал в благосъстоянието през 1995 г., са придобили статут на страни със среден доход през периода, отчасти инвестирайки в сектори като инфраструктура, образование и богатство. Това е позволило на страните да увеличат човешкия си капитал.

Още по темата

Авторите на изследването подчертават, че макар инвестициите в човешкия и производствения капитал да са важни, забогатяването не означава ликвидиране на природния капитал. Природният капитал на глава на населението в страните от ОИСР например е три пъти по-висок от този в по-бедните страни, макар че делът му в общото богатство е само 3% от страните в организацията.

Според доклада стойността на активите от природния капитал са се удвоили между 1995 и 2014 г. Една от причините за това са по-високите цени на суровините, както и ръста на икономически ефективните резерви. В същото време производителната стойност на горите се е свила с 9%, тъй като земеделските земи са се разширили за тяхна сметка на много места.

Последният доклад за пръв път включва оценки за човешкия капитал и показва, че жените формират под 40% от глобалния човешки капитал заради по-ниското заплащане през живота им. Авторите подчертават, че с постигането на равенство между половете богатството по този сегмент може да нарасне с 18%.

Човешкият капитал освен това формира две трети от глобалното богатство, докато производственият – само четвърт. На природния капитал се отдава 10%, но в същото време остава най-големият компонент от финансовото състояние на по-бедните страни (47% през 2014 г.) и над една четвърт от богатството на страните с ниски и средни доходи.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Други
Как икономиката на Иран страда от конфликта със САЩ?