IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Boeing придобива контролен дял от бизнеса с пътнически самолети на Embraer

Сделката оценява подразделението за пътнически самолети на бразилската компания на 4,75 млрд. долара

22:03 | 05.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Boeing постигна споразумение, което ще ѝ даде контрол върху бизнеса с пътнически самолети на бразилската компания Embraer, съобщават ВВС и Ройтерс.

Предложеното съвместно дружество ще предостави на американския гигант в самолетостроенето значителен дял от пазара за по-малки пътнически самолети.

Необходимостта от сделка стана по-неотложна в последно време, след като европейският конкурент на Boeing, Airbus, пое контрола върху програмата за регионални самолети на Bombardier. Очаква се сделката с канадската компания да предостави на Airbus значително предимство на глобалния пазар.

Споразумението, което оценява бизнеса с пътнически самолети на Embraer на 4,75 млрд. долара, обаче ще възстанови паритета между Boeing и Airbus.

Въз основа на предложената сделка бизнесът с пътнически самолети на Embraer ще премине в ново съвместно дружество, като Boeing ще притежава дял от 80% на стойност 3,8 млрд. долара.

Embraer е водеща бразилска компания и голям производител на военни системи.

„Чрез това стратегическо партньорство в идеалния случай ще бъдем в позиция да генерираме значителна стойност за клиентите, служителите и акционерите на двете компании, както и за Бразилия и САЩ“, заяви главният изпълнителен директор на Boeing Денис Мюленбург.

Boeing съобщи, че се очаква сделката да бъде финализирана до края на 2019 г., ако получи необходимите одобрения.

В Бразилия съществува притеснение около американското влияние върху военните програми в страната и тя все още може да наложи вето на сделката. Но сигналите в последно време от президента на Бразилия Мишел Темер и представители на армията показват, че правителството е доволно от новата структура на споразумението при положение, че работните места в Бразилия бъдат запазени и Embraer продължи да развива нови технологии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още